ЕС и Великобритания подписаха търговското споразумение

Борис Джонсън: Прочетох ли го? Отговорът е да

Урсула фон дер Лайен, сн. БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън подписа търговската Брекзит сделка с Европейския съюз, добавяйки своя подпис към тези на шефовете на ЕС след пренасянето на документа от Брюксел до Лондон.
 
"Прочетох ли я? Отговорът е да", каза Джонсън.
 
"С подписването на тази сделка ние изпълняваме суверенното желание на британците да живеят според собствените си закони, направени от избрания от тях парламент", написа той Туитър, след като сложи своя подпис върху документа от 1246 страници.
 
Преди това той заяви пред парламента, че сделката ще позволи на Обединеното кралство да запази суверенитета си след Брекзит и "да търгува и да си сътрудничи с единния блок при възможно най-близките условия“.
 
Няколко часа по-рано председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен подписаха в Брюксел търговското споразумение между ЕС и Великобритания.
 
След това документът бе изпратен в Лондон със самолет на кралските военновъздушни сили.
 
Британската Камара на общините гласува категорично в подкрепа на търговската сделка с ЕС, проправяйки път за организиран "развод" с Общността, с който най-после ще завърши дългогодишното пътуване на Великобритания към Брекзит, предаде Асошиейтед прес.
 
Само ден преди крайния срок депутатите дадоха съгласието си с 521 гласа "за" и 73 "против" за споразумението, сключено между правителството на Великобритания и ЕС миналата седмица.
 
То ще стане британски закон след като получи официално кралско одобрение от кралица Елизабет Втора.
 
Великобритания напусна ЕС преди близо година, но остана в икономическата зона на блока чрез преходен период, който приключва утре в полунощ брюкселско време или 23:00 ч. лондонското време, припомня АП.
 
Британският премиер Борис Джонсън коментира, че Нова година ще донесе "нови отношения между Великобритания и ЕС като суверенни равни". 
 
Договорът ще бъде прилаган от 1 януари догодина с предварително действие, до окончателното одобрение от Европейския и от британския парламент.
 
ЕК предвижда предварителното действие да бъде в сила до края на февруари, а евродепутатите миналата седмица настояха за няколко допълнителни дни, за да могат да гласуват споразумението през март. 
 
Търговската сделка беше обявена на 24 декември и определя условията на новите отношения на Великобритания с ЕС след развода им, който беше факт в края на януари тази година.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?