ЕС и Великобритания запазват безмитния режим, но въвеждат визи за дългосрочен престой

Лондон и Брюксел договориха политическата декларация за бъдещите си отношения

ЕС и Великобритания запазват безмитния режим, но въвеждат визи за дългосрочен престой

Европейският съюз и Лондон ще запазят безмитния режим и след напускането на Великобритания, но е възможно да върнат визите за дългосрочен престой. Това се посочва в разпространена неофициално чернова на декларацията за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, която трасира пътя към финализиране на сделката за Брекзит на срещата на върха в неделя.

Документът от 31 страници ще бъде част от договора за напускане на Великобритания, много основни въпроси обаче ще бъдат обсъждани, след като се реализира Брекзит в края на март следващата година.

Според документа ЕС и Великобритания ще запазят свободното движение на стоки и капитали, но не и на хора и услуги.

Предвижда се краткосрочният престой до 90 дни в една календарна година на британци в ЕС и на граждани на държави от ЕС във Великобритания да остане без визи. За дългосрочен престой за учене и работа се предвижда въвеждането на допълнителни процедури.

Двете страни са се споразумели и за възможността за удължаване на транзитния период с до две години след края на 2020 година.

Предвижда се съвместна двустранна комисия да урежда възможните спорове. Когато спорните въпроси не намерят решение в рамките на създадена за целта двустранна комисия, но засягат правото на ЕС, последната дума ще има Съдът на ЕС.

Изпълнението на решенията на двустранната комисия и на Съда на ЕС ще бъде задължително. Когато в разумен срок тези решения не бъдат изпълнени от едната страна, другата страна може да наложи наказания и да въведе вревенно свои мерки.

ЕС и Лондон завяват, че ще установят "амбициозно, широкообхватно и балансирано партньорство в икономиката" и ще запазят тясно сътрудничество в разузнаването, борбата със заплахите в интернет, разследването на престъпления.

В неделя се очаква Европейският съвет да утвърди споразумението за оттеглянето, което бе съгласувано миналата седмица и е разписано в близо 600 страници, и декларацията за рамката на бъдещите отношения.

След това започват преговорите с Лондон по бъдещите отношения.

Политическата декларация за бъдещите отношения бе договорена след визитата на британската премиерка Тереза Мей в Брюксел. Тя отново ще пристигне в белгийската столица в събота, за да продължи преговорите.

Според европейски дипломати германският канцлер Ангел Меркел не желае да идва за още преговори в неделя, което означава, че текстът трябва да бъде готов предварително.

Договореното от британската премиерка Тереза Мей и Брюксел обаче е под сериозен въпрос, тъй като трябва да бъде одобрено от британския парламент, където не среща необходимата подкрепа.

Съпротива срещу него има както сред лейбъристите и либералите, така и в собствената ѝ Kонсервативна партия, която готви вот на недоверие. Мей планира да представи сделката за гласуване в парламента едва след като тя бъде приета от европейските лидери.  

Тереза Мей: Сделката е на една ръка разстояние

"Това е правилната сделка за Обединеното кралство. Британският народ иска да бъде намерено решение. Британците искат добра сделка, която ни повежда към по-светло бъдеще. Тази сделка е на една ръка разстояние“, каза Тереза Мей пред журналисти на "Даунинг стрийт".

"Споразумението, което постигнахме, е между Великобритания и Европейската комисия. Сега остава лидерите на останалите 27 страни членки на ЕС да го разгледат в дните преди специалната среща на Европейския съвет в неделя", добави тя.

Мей посочи, че е разговаряла с испанския министър-председател Педро Санчес и според нея в неделя ще бъде постигната сделка, приемлива за цялото британско семейство, включително и за Гибралтар.

Министър-председателката за пореден път каза, че споразумението ще защити работните места и сигурността на британците и ще съхрани единството на Великобритания.

Малко по-късно в парламента тя заяви, че проектът за политическа декларация с ЕС за отношенията между Лондон и Брюксел след Брекзита полага основите за бъдещо споразумение за свободна търговия с ЕС и позволява на Великобритания да сключва нови търговски сделки с други страни.

Мей заяви пред депутатите, че споразумението за Брекзита ще помогне да се запазят работните места, ще даде повече контрол на британските рибари, ще избегне твърда граница с Ирландия и ще позволи "гладко и организирано" напускане на ЕС.

Мей съобщи, че в разговори с испански лидери ясно е дала да се разбере, че британският суверенитет над Гибралтар ще бъде защитен и увери, че правата на живеещите във Великобритания граждани на ЕС ще бъдат съхранени, както и тези на живеещите в страни от ЕС британци.

Планът на Мей за Брекзит се сблъсква със силно противопоставяне в британския парламент, отбелязва АП.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че договореното от Мей с ЕС споразумение за Брекзит е най-лошият възможен вариант и че Великобритания няма да има думата по правилата на ЕС, които ще продължават да се прилагат в страната.

"Това е слепият Брекзит, от който се бояхме. Скок в тъмното", заяви той и добави, че това споразумение е провал на Консервативната партия и лидера ѝ Тереза Мей.

Ако парламентът не приеме сделката на Мей, може да няма Брекзит

Малко по-рано британският финансов министър Филип Хамънд коментира, че Брекзит може и да не се състои, ако британският парламент не одобри споразумението за развода с ЕС, постигнато след тежки преговори с Брюксел.

В интервю за телевизия Ай Ти Ви той посочи, че дори и при най-уредено и плавно излизане от общността, това ще струва на британската икономика десетки милиарди паунда. А ако се стигне до Брекзит без споразумение, в страната ще възникне "политически хаотична ситуация".

"Този хаос може да доведе до това, че Брекзитът въобщи да не се състои", каза министърът.

Лондон и Мадрид ще намерят решение за Гибралтар

Тереза Мей се срещна късно вечерта в сряда с испанския си колега Педро Санчес, който бе категоричен, че няма да подкрепи споразумението, ако то не бъде преработено. Според неофициална информация обаче Лондон вече е постигнал съгласие с Мадрид за решаване на казуса.

Санчес иска бъдещето на спорния анклав Гибралтар да бъде решено чрез преговори между Мадрид и Лондон. Засега обаче споразумението за Брекзит се отнася за цялото Обединено кралство, включително и Гибралтар.

Дипломатически източници в Брюксел, цитирани от Ройтерс, съобщиха снощи, че спорът за Гибралтар е фактически последният нерешен въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа