ЕС и ЮНЕСКО обясняват как да се разпознават конспиративните теории

ЕС и ЮНЕСКО обясняват как да се разпознават конспиративните теории

Европейската комисия и ЮНЕСКО разпространиха наръчник за изобличаване и противодействие на т. нар. конспиративни теории.

Двете организации препоръчват да се проверява дали подобни твърдения са изразени от действителен специалист, или от самозван експерт, несвързан с авторитетна организация, с отнета или с несъществуваща акредитация. Препоръчва се да се подхожда със съмнение към твърдения с неясен източник или когато проверка на фактите ги опровергава.

Според двете организации дадено твърдение е съмнително, когато авторът му заявява, че това е "единствената истина"; когато поставя въпроси, вместо да дава отговори; когато се изразява субективно и емоционално; когато подкрепя твърденията си с карикатури или вицове.

В наръчника се препоръчва, когато гражданите са сигурни, че са се сблъскали с конспиративна теория в социалните мрежи, да не споделят съобщението. Същото важи и когато подобни данни се открият в блог - те не следва да се споделят, а се препоръчва на автора да бъде изпратена информация опровержение, основана на факти. Ако конспиративна теория се срещне в медии, препоръката е да се съобщи на редакцията и на институция, свързана с наблюдение на медийното съдържание.

Препоръката към журналистите е, когато отразяват теория на конспирацията, да не наблягат на съдържанието ѝ в заглавието. В текстовете си те следва да се придържат главно към достоверните факти. Препоръчва се журналистите да обясняват какво в конспиративните теории е подвеждащо.

Споделяне

Още от Европа