ЕС има нужда от радикални промени за да настигне икономиката на САЩ

Председателят на Европейската комисия Романо Проди призова за радикални промени в икономическата политика на ЕС, ако съюзът иска да навакса изоставането си от САЩ и да постигне целта си да се превърне до 2010 г. в най-конкурентоспособната икономика в света, предаде сайтът EU Observer.

Тази цел е фиксирана в т. н. Лисабонска стратегия на ЕС. Изказването на Проди бе направено на среща на Икономическия и социален комитет към ЕС вчера вечерта. Европейският комисар за конкуренцията Марио Монти попита как би могло да се приеме, че ЕС сериозно се опитва да стане най-конкурентоспособната икономика в света, ако не влага пари за постигането на тази цел.

Според него целите от Лисабонската стратегия трябва да бъдат от първостепенна важност в бюджетния период 2007-2013 г., известен на жаргона на ЕС като "финансови перспективи". Нека използваме един не толкова красив израз - "трябва да лисабонизираме финансовите перспективи", каза Марио Монти.

Лисабонската стратегия бе приета през 2000 г. - в разгара на Интернет-бума, но според политици, икономисти, бизнес лидери и профсъюзи, нейното изпълнение е близо до пълен провал. Нивата на икономическия растеж в САЩ постоянно надхвърлят тези в Европа и ЕС изостава от Америка по почти всички показатели за конкурентна способност.

Наскоро бе създадена и специална група, начело с бившия холандски министър-председател Вим Кок, която трябва да анализира причините за провала при изпълнението на Лисабонската стратегия досега.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?