ЕС иска още 180 милиона дози от ваксините на Moderna и Pfizer

ЕС иска още 180 милиона дози от ваксините на Moderna и Pfizer

Европейската комисия има намерение да осигури за ЕС още 180 милиона дози от ваксините срещу коронавирус, производство на Moderna и Pfizer/BioNTech, съобщи германското сп. "Шпигел", което се позовава на източници в дипломатическите среди.

Списанието съобщава, че Еврокомисията иска да закупи още 80 милиона дози от препарата на Моderna и 100 милиона - от този на компаниите Pfizer и BioNTech. ЕК вече поръча за страните от ЕС 80 милиона дози от ваксината на Moderna по 21 евро за доза и 200 милиона дози - от ваксината на Pfizer и BioNTech, на цена от 15,50 евро на доза

Според сп. "Шпигел" общата стойност на пакета ще бъде около 3,2 милиарда евро.

Европейската агенция по лекарствата вече съобщи, че ще вземе решение за ваксината на Pfizer и BioNTech на 21 декември. Очаква се след това Еврокомисията да има нужда от няколко дни за издаване на регистрационно удостоверение за използването на ваксината на европейския пазар.

Заявка за регистрация е подала и американската компания Moderna, чиято ваксина показа ефективност от 94,5 на сто в третата фаза от изпитанията, в която участваха 30 000 души. Европейските регулатори планират да вземат решение за този препарат най-късно на 12 януари догодина.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?