ЕС иска от САЩ ново отлагане на биометричните паспорти

ЕС иска от САЩ ново отлагане на биометричните паспорти

Европейският съюз отново се обърна с молба към САЩ да отложи почти с година въвеждането на новите биометрични паспорти за влизане в Америка. В писмо на Европейската комисия до Конгреса се отбелязва, че редица европейски страни не успяват с производството на новите документи.

Както пише британският в. Файненшъл таймс, едва шест европейски страни могат да започнат да издават биопаспорти от октомври 2005 г. Това са Австрия, Белгия, Германия, Люксембург, Финландия и Швеция.

От края на октомври т.г. влизането на територията на САЩ от страните на ЕС, с които има бизвизови спогодби, може да става само с нов вид паспорти. Сега Еврокомисията се опитва да издейства отлагане на този срок.

В писмо до председателя на сенатската комисия по юридическите въпроси, еврокомисарят Франко Фратини поиска въвеждането на новите паспорти да стане в края на август 2006 година. Фратини поясни, че причините за отлагането са технически.

В края на 2004 година САЩ вече дадоха съгласие за отлагане на срока, като поставиха условие за продължаването на сегашните паспорти от ЕС. То е всички граждани на страните от ЕС с безвизов режим с Америка да преминават процедура на снемане на отпечатъци от палците и заснемане при пресичане на американската граница.

Американските биометрични паспорти, планирани да се въведат през 2006 година, трябва да включват компютърна снимка на притежателя. Паспортите на страните от ЕС ще имат също така отпечатъци на палеца на притежателя, съдържащ се в специален микрочип.

Сега САЩ имат споразумения за безвизов режим с 27 страни в света. 

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?