ЕС иска помощ от Либия за ограничаване на миграцията

ЕС иска помощ от Либия за ограничаване на миграцията

Европа прави опасен обрат в позицията си за Средиземно море, като вече разчита на Либия за помощ при ограничаването на броя мигранти, които се опитват да достигнат континента с нестабилни плавателни съдове. Това се казва в разпространен в четвъртък доклад на "Амнести интернешънъл". Организацията определи като "безразсъдна" стратегията на ЕС за обучаване на либийската брегова охрана да спасява мигранти.


Обръщайки се към Либия, една затънала от хаос страна, която е отправна точка за опасното пътуване, ЕС създава "Перфектна буря", както е озаглавен и докладът на "Амнести", която излага често отчаяните мигранти на двоен удар. Те са изправени пред риска да загинат в морето или да изпитат тежки нарушения на човешките си права при връщането им в Либия, каза правозащитната организация.

От началото на годината над 2000 мигранти към Европа са загинали в морето, а над 73 380 души са достигнали Италия, се казва в доклада, в който се цитират данни на италианското вътрешно министерство. Очаква се до края на тази година броят на пристигналите да достигне или надхвърли дошлите през 2016 г. 181 400 души, които бяха повече, отколкото в предишните две години, се казва в доклада.

ЕС трескаво търси начини да се справи с кризата, по-специално чрез Либия, където има две съперничещи си правителства и от която очаква помощ за спиране на заминаващите. ЕС набляга на екипирането и обучаването на либийската брегова охрана и военноморски сили за морски спасителни операции, за да играят водещата роля в борбата с мрежите за трафик и контрабанда.

"Амнести" заяви, че е "изключително проблемно" да бъде безусловно финансирана и обучавана Либия, където човешките права не се спазват, а за бреговата охрана има сигнали за насилие и дори контрабанда.

Организацията цитира инцидент от август, станал край бреговете на Либия, в който нападатели са стреляли по спасителен кораб на "Лекари без граници". Експертна комисия на ООН за Либия впоследствие потвърди, че в случая са били замесени двама служители от бреговата охрана.

През май либийската брегова охрана се намеси в издирвателно-спасителна операция на друга неправителствена организация. Служителите на бреговата охрана заплашили мигранти с оръжия, поели командването на дървения им плавателен съд и го откарали обратно в Либия, съобщи "Амнести".

"Настоящото положение с либийската брегова охрана е абсолютно възмутително. Безотговорно е ЕС да разреши някои спасителни операции, за които знаем, че са неадекватни, и да рискува човешки животи", каза в интервю в Брюксел Айвърна Макгауан, ръководител на отдела за европейските институции на "Амнести интернешънъл".

Най-лошото може да остане незабелязано, каза Макгауан. "Хората, които са карани обратно в Либия, биват връщани в незаконни центрове за задържане, където са подлагани на изтезания, изнасилвания и друг немислим тормоз", каза тя.

В доклада се казва, че неправителствените организации трябва да продължат да участват в спасяването на мигранти, макар "Амнести" да заявява, че това е задача на правителствата.

 

Организацията не споменава отправената неотдавна заплаха от претоварената Италия да забрани на някои НПО да карат мигранти в пристанищата в южната част на страната.

Според "Амнести" е спешно необходима "многонационална хуманитарна операция" под контрола на Италия, а на използването на либийски ресурси трябва да се наложат някои ограничения, включително никакви спасителни операции извън териториалните води и прехвърляне на всички спасени мигранти на кораби на ЕС или други подходящи съдове.

"Амнести" не е единствената организация, което е разтревожена от идеята да се разчита на Либия за облекчаване на европейската мигрантска криза.

Директорът на издирвателно-спасителните операции на "Спасете децата" Роб Макгиливрей заяви, че спасени мигранти разказват за преживени ужаси в Либия, включително сексуални посегателства, продаване на труда им на други хора и бичувания и електрошокове в центровете за задържане.

"Да тласкаш отчаяни хора обратно в Либия, която мнозина описват като ад, просто не е решение", каза той.

Европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос неотдавна призна на пресконференция в Париж, че ЕС се опира на страна, която е "в много несигурна ситуация".

Вчера Европейската комисия прикани страните членки да положат повече усилия и да проявят добра воля, за да се помогне на Италия и Гърция да се справят с нарасналия брой мигранти, които прекосяват Средиземно море.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс каза под аплодисментите на депутатите в Европейския парламент, че "ако всяка страна членка изпълни ангажиментите си да прояви солидарност, това вече ще е огромна разлика за Европа".

ЕС пое ангажименти да облекчи мигрантския натиск над Италия и Гърция, като другите страни членки поемат някои от бежанците, които са направили опасното пътуване през Средиземно море, но няколко страни в Източна и Централна Европа са проявили малко или никакво желание да го сторят.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?