ЕС иска САЩ да отмени визите за всички страни членки

Европейският съюз ще настоява САЩ да отменят визите за всичките 27 страни членки на блока. Искането ще бъде отправено по време на предстоящата среща на върха ЕС - САЩ в края на април, предаде БТА в сряда като се позова на Асошиейтед прес.

В момента гражданите на едва 15 държави от ЕС могат да пътуват в САЩ без визи.

ЕС отдавна настоява програмата за отменяне на визите да покрие всички страни членки. Вашингтон обаче възразява с аргумента, че някои от тях, като

Гърция и повечето новоприсъединили се страни, все още не отговарят на необходимите критерии.

Германският зам.-министър на външните работи Гюнтер Глозер, чиято страна е председател на ЕС, обеща, че категорично ще постави този въпрос по време на срещата на върха.

"Жителите на 12 страни членки все още се нуждаят от визи дори за кратки престои и ние сме твърдо решени да направим необходимото това да се промени", подчерта Глозер.

Отпадането на визите за бившите комунистически държави, които сега са членове на ЕС, е деликатен проблем, коментира Асошиейтед прес, като припомня, че Словения е единствената новоприета страна, чиито граждани пътуват в САЩ без визи.

Еврокомисарят по социалните въпроси Владимир Шпидла от Чехия нарече изискването на визи за част от европейските граждани "дискриминация".

Сред другите теми, които ще бъдат разисквани на срещата на върха ЕС - САЩ, са икономическите отношения, обменът на информация за международните банкови трансфери при антитерористични разследвания, обменът на данни за пасажерите от трансатлантически полети и климатичните промени.

Споделяне

Още от Свят