ЕС иска в страните от Западните Балкани да бъдат създадени приемни центрове за мигранти

ЕС иска в страните от Западните Балкани да бъдат създадени приемни центрове за мигранти

ЕС предлага създаването на още приемни центрове за регистрация на мигранти в Балканските страни, които не са членки на съюза. Те ще допълват т.нар. ”горещи точки“, установени в Гърция и Италия. Това бе обсъдено на срещата на европейските вътрешните министри в Брюксел.

Министрите обещаха също да ускорят приема на бежанци по квоти.

Страните-членки се ангажират да използват всички юридически средства, за да регистрират преминаващите мигранти, дори и те да отказват тази процедура, пише в заключенията. Това включва и принудително задържане, докато не им бъдат снети пръстови отпечатъци. Министърът по миграцията на Люксембург Жан Аселборн заяви, че трябва да се сложи край на безконтролното пропускане през границата – това важи, колкото за входните, толкова и за транзитните държави.

Тъй като на гръцките острови всекиденвно пристигат по 10 хиляди души, част от тях преминават на север през границите без да се знае тяхната самоличност. Според Аселборн е илюзия да се очаква от Гърция сама да изпълни задачата по регистрация на всички мигранти.

Затова ротационното председателство предлага по Балканския маршрут също да се създадат ”центрове за обработка“, подобни на вече откритите ”горещи точки“ на гръцка и италианска територия.

”Тези центрове биха могли да се открият в и извън ЕС. Там ще се започват процедури за даване на убежище или за експулсиране, ако такъв е случаят. Когато говоря за страните извън съюза, имам предвид тези от Балканите, без Турция”, каза Аселборн.

Все още не е ясно дали от балканските еврочленки - като Хърватия или България, също ще се изисква такава инфраструктура. Жан Аселборн призна, че концепцията им още се проучва юридически.

Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев не даде изявление за българските журналисти, съобщи БНР.

Същевременно министрите обещаха да сътрудничат за по-бързото разпределяне на 160-те хиляди бежанци от Италия и Гърция, допълни еврокомисаря Димитрис Аврамопулос. Към днешна дата няма насрочен полет до България с бежанци за преместване по националната квота.

Финландия възнамерява временно да прекрати приема на бежанци по квотата на ЕС, ако в преразпределянето им не участват и другите страни от Общността, заяви министърът на вътрешните работи Петери Орпо пред финландска телевизия.

Той уточни, че сега се водят преговори за приемането на още една група от около 50 души, след като през октомври Финландия прие 49 еритрейци.

”След втория трансфер ще направим пауза и ще изчакаме да видим дали и другите страни от ЕС ще се присъединят към преразпределението”, каза той.

Във Финландия от началото на годината са пристигнали почти 26 000 мигранти, основно от Ирак.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?