ЕС излага на риск репутацията си заради визовите облекчения за Украйна и Грузия

ЕС излага на риск репутацията си заради визовите облекчения за Украйна и Грузия

Европейският съюз излага на риск репутацията си и доверието, с което се ползва, като оставя вътрешни политически спорове да попречат на обещано облекчаване на визовия режим за Украйна и Грузия, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

В писмо до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, Туск призова законодателният орган да постигне компромис с националните правителства за деблокиране на визовата либерализация. И двете бивши съветски републики изпитват огорчение, че Брюксел не изпълнява обещанието си.

"Изложени са на риск както легитимните надежди и стремежи на страни, които са наши съседи, така и репутацията на Европейския съюз, който категорично и многократно пое ангажимент по въпроса", написа бившият полски премиер.

"Въпреки че всички страни в този дебат имат свои добри аргументи и без съмнение добра воля, изглежда, че съвместните ни усилия са напразни", допълни той. Туск каза още, че неизпълнението на ангажимента ще бъде "непростима грешка".

Висши представители на властта в Украйна в интервюта за Ройтерс необичайно остро критикуваха забавянето на облекчаването на визовия режим, в контраст с публичните демонстрации на приятелски чувства, демонстрирани на срещата на върха между Украйна и Европейския съюз в Брюксел през ноември, отбелязва агенцията.

"Въпреки че украинският президент и делегацията му се опитаха да демонстрират оптимизъм пред обществото, разбирам много добре, ако са се върнали в Киев разочаровани", каза Андерс Фог Расмусен, съветник на украинския президент.

"Дори бих използвал по-силна дума. Мисля, че Европейският съюз извършва един вид предателство, като се има предвид, че Украйна старателно изпълни всички необходими критерии за визово либерализиране", каза бившият ръководител на НАТО.

Разрешаването на 45 милиона украинци и 5 милиона грузинци да пътуват в Шенгенското пространство в Европа, без да подават предварително молба за виза, бе добър стимул за населението на двете страни да приемат мъчителните реформи, прокарани от правителствата в Киев и Тбилиси в опит да се сближат с Европейския съюз и да се дистанцират от Русия.

Но миграционната криза, при която над един милион души от Сирия и други страни пристигнаха в Европа миналата година, разтревожи европейските правителства, подложени на натиск от антиимиграционни партии, най-вече в Германия и Франция, където догодина предстоят избори.

Националните правителства и Европейският парламент в момента имат разногласия по механизъм за замразяване на безвизовия режим при извънредни обстоятелства. По-късно в сряда ще се проведат нови преговори по въпроса.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа