ЕС изостава от Русия и Корея по образованост сред младите

За младите хора в Европейския съюз е по-малко вероятно да завършат висше образование, отколкото за връстниците им в  Канада, Япония или Русия, сочи изследване, което установява необходимостта ЕС да инвестира повече в образование, предаде Ройтерс. 

Проучването на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), обединяваща най-развитите икономики в света, е регистрирало степента на образование при възрастовата група 25-34 години и е установило, че в 21 европейски страни само 34 на сто от хората са завършили висше образование.

В Корея, Япония, Канада и Русия повече от половината в тази възрастова група са завършили висше образование. Най-висока образованост в Европа е констатирана в Ирландия, където 45 на сто са завършили висше. 

Изследването на ОИСР показва също, че безработицата сред хората с висше образование ( под 4 на сто) е относително по-ниска от тази в групите с по-ниско образование (над 9 процента).

"Европа на може да рискува да изостава в образованието и обучението", заяви Андрула Василу, еврокомисар по образованието, културата, езиковото многообразие и младежта. "Подобряването на системите за образование и
обучение е една от ключовите задачи за бъдещето", подчерта тя.

Споделяне

Още от Европа