ЕС изрази безусловна солидарност с Лондон по случая "Скрипал"

Путин твърди, че разбрал от медиите за похищението; Борис Джонсън: твърденията на Москва са все по-абсурдни

ЕС изрази безусловна солидарност с Лондон по случая "Скрипал"
На среща в Брюксел външните министри на ЕС призоваха Русия да отговори на въпросите за използването на токсично вещество срещу бивш неин шпионин във Великобритания и изразиха безусловна солидарност с Лондон, съобщи Ройтерс.
 
"ЕС остро осъжда нападението, извършено срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, Великобритания, на 4 март 2018 г., в което сериозно пострада и един полицай. Животът на много граждани бе застрашен от тази безразсъдна и незаконна проява. ЕС приема изключително сериозно преценката на правителството на Великобритания, че е много вероятно отговорността да е на Руската федерация“, гласи изявлението на европейските външни министри.
 
По-нататък в него се посочва, че ЕС е шокиран от нападателното използване на невротоксично вещество от военен клас, от разработен от Русия вид, на европейска земя за пръв път от над 70 години.
 
Употребата на химически оръжия от когото и да било при каквито и да било обстоятелства е напълно недопустима и представлява заплаха за сигурността на всички ни. Всяка подобна употреба е явно нарушение на Конвенцията за химическите оръжия, нарушение на международното право и подкопава опиращия се на закони международен ред, заявяват страните членки на ЕС.
 
Те приветстват ангажимента на Великобритания да работи в тясно сътрудничество с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в разследването на нападението. 
 
ЕС призовава Русия спешно да отговори на зададените от Великобритания и международната общност въпроси и да предостави на ОЗХО незабавни и пълни данни за програмата си "Новичок".
 
"ЕС изразява безусловната си солидарност с Великобритания и подкрепата си, включително за усилията на Великобритания да изправи пред съда отговорните за това престъпление.
ЕС ще продължи да следи отблизо този въпрос и последиците му", се казва в края на изявлението. 
 
Борис Джонсън: Възраженията на Русия стават все по-абсурдни
 
Британският външен министър Борис Джонсън коментира от своя страна, че "твърденията на Русия, че не е отговорна за отравянето на бивш руски шпионин са абсурдни".
 
Отричането от страна на Русия става все по-абсурдно, каза Джонсън пред репортери при пристигането си за среща със своите колегите от ЕС в Брюксел, на която ще ги информира за развитието на случая.
 
Това е класическа руска стратегия, те вече не могат да заблудят никого. Едва ли има страна край масата тук в Брюксел, която да не е пострадала в последните години по някакъв начин от злостното или разрушително поведение на Русия, каза министърът, цитиран от Ройтерс.
 
Лондон обвини Москва, че стои зад покушението срещу Сергей Скрипал и Юлия Скрипал, извършено с бойно отровно вещество, създадено в бившия Съветски съюз. Двамата все още са в критично състояние. 
 
Случаят доведе до дипломатическа криза след като Лондон изгони 23 руски дипломати, а Москва отговори с реципрочни мерки. 
 
Новият германски външен министър Хайко Маас коментира, че Русия ще остане труден партньор, но Европейският съюз трябва да може да продължи да разговаря с Русия въпреки многото спорни въпроси.
 
Той заяви, че ЕС ще подкрепи Великобритания по случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.
 
Попитан дали ЕС ще обмисли евентуални наказателни мерки срещу Русия, Маас отговори, че общността ще обсъди въпроса, ако Великобритания поиска това.
 
Путин твърди, че разбрал от медиите за отравянето на Скрипал 
 
На този фон руският президент Владимир Путин заяви, че узнал от медиите за отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания и че Русия няма такива отрови.
 
"Що се отнася до тази трагедия, узнах за нея от средствата за масова информация и първото, което идва наум е, че ако това е било бойно отровно вещество, разбира се, хората биха умрели на място, това е очевиден факт и трябва да се разбере. Русия няма такива средства, ние унищожихме всички наши химически оръжия под контрола на международни наблюдатели", каза Путин, цитиран от ТАСС.
 
Той отхвърли като нелепи британските обвинения за намеса на Русия в отравянето на бившия руски шпионин и заяви, че Русия е готова да сътрудничи с британските власти в разследването на случая, предаде Асошиейтед прес. 
 
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков добави, че Великобритания би трябвало или да подкрепи с доказателства твърденията си, че Русия е отговорна за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, или да се извини.
 
Според него в случая не става дума за "изостряне на отношенията със Запада.
 
"За нас е разбираема солидарността (на други страни към Великобритания) - и евроатлантическа, и друга. Но рано или късно ще трябва да се отговаря за тези голословни обвинения. Необходимо е или те да бъдат подкрепени с някакви доказателства, или да бъде поднесено съответното извинение", каза той.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?