ЕС криминализира проявите на ксенофобия и расизъм

ЕС криминализира проявите на ксенофобия и расизъм

След близо шест години политически спорове, ЕС одобри криминализирането на проявите на ксенофобия и расизъм във всичките 27 страни от съюза, съобщи електронното издание “EUobserver” в петък. Наказанието за тези престъпления е от 1 до 3 години затвор. Въпреки това текстовете избягват споменаването на спорните термини “Холокост” и “престъпления на Сталинисткия режим”.

Решението бе взето от министрите на правосъдието в ЕС в четвъртък вечерта. Според еврокомисаря по въпросите на правосъдието и вътрешните работи Франко Фратини с това решение съюзът е показал, че носи и морална отговорност, а не само в областта на икономиката.

“Никой не може да е в безопасност от расисткото насилие, антисемитизма или от хората, които подбуждат другите към ксенофобия”, добави той, подчертавайки, че текстът, приет от министрите “намира точния баланс между пълното уважение на свободата на словото и наказанията за всяко криминално действие, но не и срещу идеите”.

Според новото европейско законодателство нарушителите ще бъдат осъждани на до 3 години затвор за “публично подстрекаване към насилие или омраза, насочени срещу група от хора, когато тази група е определена по раса, цвят на кожата, религия, национален или етнически произход”.

Същите правила ще се отнасят и до хора, които “публично оправдават, отричат или явно омаловажават престъпления като геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления”, но само онези, които са признати от международен наказателен съд.

Думите в текстовете са внимателно подбирани, за да бъдат направени приемливи за Великобритания, Ирландия и скандинавските държави, които изразиха своите притеснения от възможностите да бъде засегната свободата на словото. Отричането на Холокоста е разрешено по британския закон за свободата на словото, но без това да се използва за подбуждане към расова омраза.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа