ЕС критикува като жестоки присъдите за убийството на Хашоги

Джамал Хашоги

Европейският съюз критикува като жестоко и нечовешко налагането на смъртно наказание за осъдените за убийството на журналиста Джамал Хашоги.

"ЕС недвусмислено, винаги и без изключение се противопоставя на прилагането на смъртното наказание", се казва в изявление на службата за външна дейност по повод произнесените пет смъртни присъди от от криминалния съд в Рияд.

"Това е жестоко и нечовешко наказание, което не действа като сдържащо и представлява неприемливо отрицание на човешкото достойнство", се добавя в изявлението.

ЕС настоява да се ангажира отговорността на замесените в убийството чрез прозрачен и справедлив процес.

Хашоги беше убит, след като влезе в сградата на консулството на 2 октомври 2018 г. Той отишъл да вземе документи, необходими, за да може да се ожени за Хатидже Джендиз, която го чакала отвън. След изчезването му Саудитска Арабия дълго време не даде информация какво се случва. Накрая се разбра, че той е бил удушен в посолството, а след това тялото му е било изнесено на части.

Криминалният съд осъди на смърт петима саудитски агенти, трима души са осъдени на различни срокове затвор (общо 24 години) за "прикриване на престъплението". Всички присъди могат да бъдат обжалвани.

Саудитският престолонаследник си навлече международни критики заради убийството, защото няколко замесени в него агенти са били на негово пряко подчинение.

Делата срещу подсъдимите се гледаха в почти пълна тайна. Саудитският главен прокурор каза, че Сауд ал Кахтани - бивш високопоставен кралски съветник, също е бил разследван, но не са му повдигнати обвинения и е бил освободен, предаде Ройтерс. Бившият втори човек в саудитското разузнаване - генерал Ахмед ал Асири, също е бил оправдан, съобщи Франс прес.

Споделяне

Още от Европа