ЕС критикува САЩ за изтеглянето от договора за търговията с оръжия

ЕС критикува САЩ за изтеглянето от договора за търговията с оръжия

Решението на САЩ за изтегляне от договора за търговията с оръжия няма да допринесе за продължаващите усилия за насърчаване на прозрачността в международната търговия с оръжие, за предотвратяване на незаконния трафик и за борба с употребата на конвенционалните оръжия. Това коментира главният дипломат на ЕС Федерика Могерини пред АФП, цитирана от "Дарик"

Преди два дни американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли страната от международния договор, предназначен да регулира световната търговия с конвенционалниоръжия. Според ЕС това ще попречи на глобалната борба с незаконния трафик на оръжие.

Американският Сенат никога не е ратифицирал договора на ООН, въпреки че бившият президент Барак Обама го одобри.

Тръмп обяви, че отменя подписа на своя предшественик. Той заяви, че САЩ няма да се придържат към договора от 2013 г., като го нарече "подвеждащ“ и представлява посегателство върху суверенитета на САЩ.

"ЕС ще продължи да призовава всички държави, и по-специално големите износители и вносители на оръжие, незабавно да се присъединят към договора за търговия с оръжие", коментира Могерини.

Тя подчерта, че ЕС гледа на пакта, който се стреми да регулира потока от оръжия в конфликтните зони, като ключ към "международните усилия за осигуряване на мир, сигурност и стабилност".

"Всички 28 държави-членки на ЕС се присъединиха към пакта и са решени да преследват целите и универсалната му ратификация и прилагане", каза Могерини.

Договорът, който влезе в сила през декември 2014 г., изисква държавите-членки да водят регистър на международните трансфери на оръжия и да забраняват трансгранични превози, които биха могли да бъдат използвани за нарушения на човешките права или нападения срещу цивилни граждани.

До момента 101 страни по света са ратифицирали договора. Най-големите търговци на оръжие в света - САЩ, Китай и Русия - не са се присъединили към пакта.

Споделяне

Още от Свят