ЕС: Кривата на епидемията се изправя, рестрикциите не трябва да се облекчават

Андреа Амон

Кривата на неотдавнашното нарастване на случаите на зараза с коронавируса в ЕС започва да се изправя и дори да е низходяща в някои, но не във всички страни. Но е прекалено рано да се облекчават настоящите рестрикции, заяви ръководителката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Андреа Амон, предаде Асошиейтед прес.

Обезпокояващо е, че смъртността, причинена от Covid-19 продължава да нараства в Европа. Миналата седмица тя беше 95 на 1 милион души, съпоставимо с 84 на 1 милион души в предходната седмица, подчерта Амон.

Тя също така отбеляза, че 91 процента от местата в интензивните отделения са били заети миналата седмица, което означава, че някои страни вече са достигнали предела.

Амон говори на виртуална среща на депутати, отговарящи за европейските въпроси от всички страни членки и в Европейския парламент.

Амон също така каза, че все още има трудности, когато става дума за тестване или проследяване на контактите и че страните от ЕС трябва да хармонизират медицинските си данни.

Към днес има над 13 милиона случая на коронавирус в 27-те страни членки на ЕС. Над 319 700 души в блока починаха от Covid-19.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?