ЕС може да компенсира компании, засегнати от американските санкции за Иран

ЕС може да компенсира компании, засегнати от американските санкции за Иран

Европейските компании, които биха били засегнати от американски санкции заради бизнеса им с Иран, може да бъдат компенсирани от ЕС. Това заяви френският финансов министър Брюно Льо Мер, цитиран от „Ройтерс“.

Льо Мер се позова на европейски разпоредби от 1996 година, които според думите му могат да позволят на ЕС да се намеси по този начин в защита на европейските компании срещу евентуални санкции на САЩ. Франция иска ЕС да втвърди позицията си по този въпрос, допълни той.
През 1996 година, когато САЩ се опитаха да накажат чуждестранни компании, търгуващи с Куба, ЕС принуди Вашингтон да отстъпи, заплашвайки с ответни санкции.

Европейските компании, които правят бизнес с Иран, са застрашени от санкции от САЩ, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли страната от споразумението за иранската ядрена програма от 2015 година.

"Ще позволим ли на САЩ да бъдат икономическия полицай на света? Отговорът е "не"", каза Льо Мер пред френски медии.

Той посочи също така, че е важно Италия да се придържа към ангажиментите, поети пред ЕС по бюджетни въпроси, предвид плановете на новото коалиционно правителство в Рим да увеличи разходите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят