ЕС може да наложи нови санкции на Сирия

Европейският съюз вероятно ще наложи нови санкции на Сирия идната седмица, съобщи германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от Ройтерс.

 

"Ние ще приемем още санкции в Европа и не само в Европа", заяви Вестервеле.

 

"Вярвам, че санкциите ще бъдат затегнати следващата седмица, защото насилието продължава", заяви той в отговор на въпрос дали Европа ще приеме наказателни мерки срещу централната банка на Сирия.

 

Вестервеле отказа да разкрие какви точно санкции се обсъждат, но според служител, участващ в срещата на Г-20, ЕС е на път да се споразумее за мерки, които да засегнат дейността на сирийската централна банка.


Германският външен министър каза, че очаква на организираната от Арабската лига среща в Тунис по-късно тази седмица да бъдат укрепени позициите на сирийската опозиция, която се надява да бъде официално призната за алтернативно правителство.

 

Насилието в Сирия продължава вече близо година, като според различни източници са загинали 6000 души.

 

Червеният кръст прави опит за прекратяване на насилието в Сирия. Световната организация се опитва да договори примирие, за да достави в районите на сражения хуманитарна помощ. Световните агенции разпространяват кадри на хора, които чакат на километрични опашки за стоки от първа необходимост.

Бунтовни градове като Хомс са под обсада, а мирните граждани там нямат елементарни условия за живот. Сирия е в необявена гражданска война, след като хиляди военни дезертираха на страната на опозицията. Властите в Дамаск обаче не искат да признаят, че срещу тях е изправена същинско опълчение, а твърдят, че се сражават с въоръжени терористи.

Опитите за резолюция на ООН неколкократно се провалиха. След като режимът на Башар Асад подложи цели градове на масиран артилерийски обстрел, обаче се появиха признаци, че Китай и Русия може да се съгласят на военна намеса, твърди Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?