ЕС може да не стигне до съгласие за Евроконституцията

Испанският премиер Хосе Мария Аснар предупреди, че има опасност опитите да се постигне споразумение по новата Европейска конституция да се провалят, предаде Би Би Си.

Аснар разкритикува италианското правителство, което в момента председателства организацията, че не е направило ново предложение за решаване на основния спор около конституцията, чиято цел е да гарантира работата на институциите на разширения Европейски съюз.

Според сегашните предложения всяка страна ще има право на толкова гласове в ръководните органи на съюза, колкото е големината на нейното население. Това ще ощети държави като Полша и Испания, за сметка на страни с по-голямо население като Франция и Германия.

Италианският външен министър Франко Фратини съобщи вчера, че Италия е изготвила ново предложение за бъдещата европейска конституция, предвиждащо всяка държава от ЕС да назначава свой еврокомисар, предаде ДПА.

Фратини обаче подчерта на пресконференция, че на срещата на върха на ЕС в Брюксел в края на седмицата италианското председателство няма да прави ново предложение за разпределението на гласовете в Съвета на министрите.

Италианският външен министър посочи, че страната му предлага всяка членка на ЕС да има правото да назначава свой еврокомисар до 2014 г. Той допълни, че системата може да бъде преразгледана след тази дата и броят на еврокомисарите да бъде намален.

Изявлението на Фратини дава надежда, че ще бъде постигнат компромис по въпроса за броя на комисарите в Европейската комисия, отбелязва ДПА.

Би Би Си посочва, че Италия бърза да направи промени в проекта за конституция в последния възможен момент и така да убеди останалите държавни глави да ги подкрепят на срещата на върха тази седмица.

Едновременно с това Фратини заяви: "Няма да променяме нищо, което вече е заявено".

Според клаузата за обща защита, ако страна-членка е "жертва на въоръжена агресия на нейна територия, другите държави-членки са длъжни да я защитят". Австрия, Финландия, Ирландия и Швеция възразиха срещу тази клауза с мотива, че това би застрашило техния неутрален статут, в случай че бъдат въвлечени във военен ответен удар.

На предварителната среща на външните министри на ЕС в понеделник, дипломати заявиха, че идеята за даване възможност на страни-членки за решение за неучастие е била пропусната.

Според тях би било достатъчно да се отбележи в текста специалния статут на неутралните държави-членки, както и ограниченията, които налага този факт, предаде Би Би Си.

Фратини отправи предупреждение към Испания и Португалия, че Италия, която председателства ЕС в момента, предпочита да не сключва въобще споразумение, ако трябва да подкрепи исканията им за гласуване според договора в Ница от 2000.

Договорът в Ница дава на Испания и Полша почти толкова броя гласове в Съвета на министрите в ЕС, колкото на четирите големи страни - Франция, Германия, Италия и Великобритания, независимо от факта, че тяхното население е наполовина на това на Германия.

В интервю за днешния брой на френския вестник Либерасион полския президент Александър Квашневски обяснява защо страната му настоява да се запази Договора от Ница и е против проекта за конституция, изготвен от Конвента под председателството на Валери Жискар д'Естен.

"Обвиняват Полша, че се е вкопчила в Ница. Но не ние измислихме Договора от Ница. Той беше приет от Петнайсетте", подчертава Квашневски. Той изтъква още, че в Полша кампанията преди референдума за присъединяване към ЕС (през юни 2003 г.) се е основавала на този договор и "днес повечето поляци не разбират защо правилата трябва да се променят, преди още да са започнали да бъдат изпълнявани".

Три дни преди срещата на върха в Брюксел, на която се очаква да бъде взето окончателно решение, разногласията между Франция, Германия и Испания се задълбочиха, коментира днес в. Интернешънъл хералд трибюн. Според него това влошава и без това малките шансове да се постигне съгласие. В публикацията се изтъква още, че френският президент Жак Ширак и германският канцлер Герхард Шрьодер са предприели енергична кампания, за да изградят единен фронт в последните дни преди срещата на върха.

Още във Жак Ширак предупреди, че се надява с Испания и Полша да бъде постигнато споразумение, но подчерта, че то не трябва да става "на всяка цена".

Италианският външен министър Фратини заяви, че промяна в системата на гласуване според съществуващия проект няма да има. Той предвижда, че един глас е валиден, ако има подкрепата на 50% от държавите-членки, представляващи 60% от населението. Няма да бъде подкрепена друга алтернатива на това гласуване, заяви Фратини.

Официални лица, цитирани от Ройтерс, твърдят, че е възможно постигане на компромис на срещата на върха в петък и събота, но с уговорката, че тя бъде представена едва през 2012 или 2014г.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?