Заради постигнатото споразумение за примирие в Украйна

ЕС може да отложи приемането на нови санкции срещу Русия

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Хрансоа Оланд

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че приемането на нови санкции на Европейския съюз срещу Русия може да бъде отложено, ако се установи примирие в Източна Украйна, съобщиха осведомителните агенции в петък. Изявлението бе направено в края на срещата на високо равнище на НАТО в Уелс, след като и украинският президент Петро Порошенко потвърди новината за подписаното в Минск споразумение за прекратяване на огъня в Уклрайна.

По-рано агенция Ройтерс, позовавайки се на дипломатически източници, съобщи, че Европейският съюз се готви да одобри нови икономически санкции срещу Русия, но ще изчака с прилагането им, за да даде време на Москва да покаже дали спазва примирието в Украйна.

В Брюксел в петък въпроса с допълнителните санкции срещу Русия обсъждат постоянните представители на страните от ЕС.

Според двама дипломати лидерите на ЕС може да дадат на руския президент Владимир Путин срок от една седмица да покаже, че е сложил край на конфликта. Други обаче говорят за срок от 72 часа, тоест три денонощия.


"Те искат да дадат шанс на примирието", каза един от дипломатите, имайки предвид надеждите, че днес на срещата си в Минск Русия и Украйна ще постигнат споразумение за спиране на огъня. "Ако примирието се спазва, тогава има възможност санкциите изобщо да не бъдат приложени", каза друг дипломат.

На среща на високо равнище в събота ЕС реши до седмица да подготви нов, трети кръг от санкции срещу Русия заради намесата ѝ в Украйна. Националните правителства спорят по детайлите в новите наказателни мерки, като Чехия и Словакия дори публично изразиха скептицизъм към тях. Сред най-спорните области са затягането на забраната за износ на стоки както с военно, така и с гражданско предназначение. Има разногласия и по формулировката на мерките, забраняващи на руски държавни компании да получават кредити в ЕС, както и по списъка на руските граждани с визова забрана, твърдят източници на Ройтерс.

Британският министър на външните работи Филип Хамънд заяви в интервю за британски телевизии, че Западът ще приеме санкции срещу Русия във връзка с кризата в Украйна. Той обаче посочи, че те може да бъдат отменени, ако се договори примирие и то се спазва, предаде Ройтерс. Хамънд обаче добави, че има "голяма доза скептицизъм" дали ще се стигне до спиране на огъня и дали то ще е истинско.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят