ЕС може да отнеме правото на глас на Унгария заради намеренията за връщане на смъртното наказание

ЕС може да отнеме правото на глас на Унгария заради намеренията за връщане на смъртното наказание

Прилагането на чл. 7 от договора за ЕС винаги остава последна възможност. Това заяви говорителят на Европейската комисия Наташа Берто в отговор на въпрос дали този правен текст може да бъде приложен спрямо Унгария заради намеренията на Будапеща за връщане на смъртното наказание.

По думите на говорителя, цитирани от БТА, подобни намерения са в противоречие с основните ценности на ЕС. Няма да обсъждаме хипотетични сценарии, но ЕК следи за прилагането на общностното законодателство, отбеляза Берто.

Имаме правото да предприемем разговори с дадена държава, когато установим нарушение на законодателството на ЕС, за да предотвратим продължаващо нарушение, поясни тя. Ако не се намери решение в установената рамка, чл. 7 винаги остава последен изход за решаването на всякаква криза, свързана със защитата на европейското право, поясни говорителят.

Според чл. 7 от договора за ЕС дадена държава, за която се установи нарушение или "очевидна опасност от тежко нарушение" на общностното законодателство, може да бъде временно лишена от правото на глас при приемането на решенията на Съвета на ЕС. Предприемането на тази процедура става по мотивирано предложение на една трета от държавите от ЕС, на Европейския парламент или на Европейската комисия.

По-рано в четвъртък председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че не желае да обсъжда очевидното в отговор на въпрос дали Унгария може да върне смъртното наказание. Това не е решение на унгарския премиер Виктор Орбан, но ако стане негово решение, ще има битка, добави Юнкер.

По-рано тази седмица Орбан отново повдигна въпроса за връщане на смъртното наказание в Унгария. Това наказание в страната отпадна съгласно Хартата на основните права в ЕС, подписана от Будапеща през 2004 година.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц съобщи, че въпросът с Унгария ще бъде разгледан в спешен порядък от парламентарната комисия по гражданските свободи. Решението е било взето от председателския съвет на ЕП, който заседава в Страсбург. Шулц и Орбан би трябвало да говорят по телефона, надяваме се, съвсем скоро, отбелязва в съобщението си пресслужбата на ЕП.

Преди две години ЕП вече разгледа възможността за прилагането спрямо Унгария на чл. 7 от договора за ЕС заради множество критикувани действия на правителството на Орбан. Тогава тревогите бяха свързани с промени в конституцията, в изборното и медийното законодателство, както и по повод свободата на словото, независимостта на правосъдието и правата на малцинствата.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?