ЕС може да отреже чужди компании от европейския енергиен пазар

ЕС може да ограничи достъпа на чуждестранни компании, особено руски, до европейския енергиен сектор, като въведе "клауза за реципрочност", написа в четвъртък в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Изданието се позовава на работен документ на Европейската комисия (ЕК), който предлага много възможности да се попречи на неконтролирания достъп на чуждестранни групи до енергийния сектор, както и да се избегне възможността те да придобият европейските електро и газотранспортни мрежи. ЕК, която на 19 септември се очаква да направи законодателни предложения за енергетиката, може да поиска производството и транспортът на енергия в ЕС да бъдат отделени като дейности.

ЕК иска разделянето на собствеността да бъде наложено на всички компании, опериращи в Европа, независимо дали са европейски или не, е обяснил говорителят на комисията по енергийните въпроси Феран Тарадеяс. "В пакета мерки, който ЕК ще представи на 19 септември, комисията със сигурност е отчела концепцията за реципрочност, както сме направили в нашата чуждестранна енергийна политика", обяснява Тарадеяс. Една "клауза за реципрочност" би засегнала най-вече руския енергиен гигант Газпром, който редовно демонстрира амбициите си за развитие в Европа, подчертава „Файненшъл таймс”.

Споделяне

Още от Бизнес