ЕС може да подготви нови санкции срещу Русия заради Украйна

ЕС може да подготви нови санкции срещу Русия заради Украйна

ЕС може да подготви нови санкции срещу Русия заради намесата ив конфликта в Украйна, които да бъдат наложени веднага при нарушаване на Минските споразумения. Това заяви британският външен министър Филип Хамънд на пресконференция след среща във Варшава с полския си колега Гжегож Схетина, съобщи Ройтерс.

Хамънд добави, че ЕС остава единен по въпроса за санкциите, които трябва да останат в сила, докато е налице пълно изпълнение на Минските договорености.

"Ние ще подготвим евентуални нови санкции, които да бъдат наложени бързо, ако руската агресия продължи и Минските споразумения не се изпълняват", каза британският външен
министър.

Той съобщи, че Великобритания не планира за момента да достави оръжие на Киев, но не изключва това да стане в бъдеще, ако ситуацията в Източна Украйна се промени.

Полският външен министър също каза, че нови санкции срещу Русия са възможни, ако бъде нападнат например Мариупол или ако се разшири сферата на влияние на сепаратистите. Според Схетина обаче изключване на Русия от системата за банкови разплащания Суифт би било прекалено и "нож с две остриета".

Споделяне

Още от Свят