ЕС може да предложи безплатни въглеродни квоти за още 10 години

ЕС може да предложи безплатни въглеродни квоти за още 10 години

Може да се наложи ЕС да предложи на най-замърсяващите промишлени сектори безплатни въглеродни квоти за още 10 години, за да не напуснат района и да не изнесат дейността си на друго място, предаде Ройтерс, като цитира документ на европейските регулаторни власти, до който е имал достъп.

Преди 10 години ЕС даде началото на план за борба с климатичните изменения като поиска тежката промишленост и електроцентралите да плащат за всеки тон въглероден диоксид, който отделят. След настоятелно лобиране ЕС отстъпи и разреши на най-големите замърсители да получават безплатни разрешителни.

Т. нар. система за търговия с емисии продължава до 2020 година, като природозащитниците се надяваха следващият ѝ вариант съществено да намали безплатните разрешителни, за да бъдат насърчени компаниите да инвестират в нови технологии с цел намаляване на въглеродните емисии.

Според документа, видян от Ройтерс, регулаторните органи обаче изготвят нов закон, който ще разреши безплатни квоти, покриващи между 30 и 100 процента от въглеродните емисии на компаниите, в зависимост от това доколко фирмите са склонни да се изнесат от региона.

Списъкът с компаниите, които могат да получат безплатни въглеродни квоти обхваща сектори като производство на стомана и химически изделия, които заплашват да преместят дейността си в райони като Близкия изток, където ограниченията за вредните емисии не са толкова строги.

Правителствени представители се срещат в Бон от 1 до 11 юни за да очертаят световно споразумение за климата, по което страните се надяват да постигнат споразумение до шест месеца.

Европейската тежка промишленост обаче изтъква, че споразумението едва ли ще наложи значителни изисквания към другите страни за намалявате на техните въглеродни емисии, а така всяка промяна на съществуващото европейско споразумение ще ги постави в неизгодна позиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?