ЕС може да пусне "паспорт Covid-19" и туристически коридори

ЕС може да пусне "паспорт Covid-19" и туристически коридори

Министрите на туризма от ЕС се споразумяха в понеделник да пуснат т.нар. паспорт Covid-19 и да обмислят отварянето на туристически коридори, съобщи ДПА.

"Нуждаем се от съвместен план на европейско равнище, за да се справим с кризата. Това трябва да включва документ, базиран на протокол, валиден във всички страни от ЕС", каза хърватският министър на туризма Гари Капели, който председателства видеоконферентното заседание на европейските министри на туризма.

"Туризмът преживява огромен и неочакван спад (...) заради пандемията от коронавирус", добави Капели.

Хърватия в момента е ротационен председател на ЕС.

Идеята за "имунизационни паспорти" за хора, които са придобили имунитет срещу Covid-19, се обсъжда от известно време. Според Световната здравна организация (СЗО) обаче в момента няма доказателства възстановили се от коронавирус да са имунизирани срещу втора инфекция, дори и ако имат антитела.

"Започнахме също така разговори за въздушни, железопътни и шосейни коридори и се надявам да постигнем споразумение по това. Където не успеем, ще минем към двустранни споразумения със страните, които имат интерес", допълни той.

Хърватия, чието адриатическо крайбрежие се простира на над 1500 километра и още хиляди, като се включат островите, зависи изключително много от приходите си от туризъм, както и Гърция, Италия, Португалия и Испания.

Целият Европейски съюз обаче има интерес от туризма, който представлява 10 процента от брутния вътрешен продукт и осигурява работа на близо 12 процента от всички работещи, каза Капели.

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон каза, че туризмът ще има нужда от безпрецедентни средства, за да преодолее кризата.

Има необходимост от нов "план Маршал" с мощен европейски бюджет, за да бъде даден тласък на европейско възстановяване и на по-силен и по-устойчив съюз, се посочва в съобщение след срещата, в което той е цитиран.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа