ЕС може да удвои помощта за Турция за справяне с бежанската криза

Гюнтер Йотингер

Помощта на ЕС за Турция за справяне с бежанската криза може да достигне 7 милиарда евро, вместо обещаните досега 3 милиарда, каза германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, цитиран от световните информационни агенции.

През есента на миналата година лидерите от ЕС решиха да се отпуснат три милиарда евро на Анкара, за да издържа разположените на нейна територия около 2.5 млн. бежанци от войната в Сирия. Целта е Турция да направи всичко по силите си, за да задържи хората на своя територия, което все още не случва.

“Европа трябва да приеме перспективата за по-нататъшна финансова подкрепа за Турция, която да продължи и след 2017 година (когато първите 3 милиарда евро вече ще са изхарчени-бел.ред.)“, каза Йотингер в интервю пред германското списание “Шпигел“.

По думите му разходите за Турция да осигурява настаняване и грижи за бежанците лесно може да достигне до шест или седем милиарда евро годишно.

По същото време пред “Шпигел“ австрийският канцлер Вернер Файман обяви идеята си за създаване на нов фонд на ЕС за финансиране на допълнителните разходи около бежанския поток.

“В мигрантската криза, ние трябва да търсим съвместни европейски решения. Затова аз предлагам да има фонд, в който всяка държава-членка на ЕС да дава своята вноска, подобно на спасителния план за банките. Парите ще отиват за покриване на разходите около подслоняването на лицата, търсещи убежище“, каза той.

През миналата година в ЕС влязоха над един милион мигранти. Голяма част от тези хора отидоха да търсят препитание в Германия.

Миграционният наплив към ЕС не спира и през тази година, а голяма част от него минава през т.нар. Балкански маршрут. Мигрантите влизат по море от Турция в Гърция, а след това преминават през Македония и Сърбия по пътя си към Западна Европа. Затягането на контрола по границата с Австрия и Унгария накара Македония да пропуска единствено бежанците от Сирия, което блокира близо 10 000 души на границата ѝ с Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?