ЕС може да замрази инвестиционни програми в Русия заради Украйна

Новите санкции срещу Русия и проруските сепаратисти в Украйна "изглеждат много вероятни", съобщава Франс прес, цитирайки изказване на дипломатически източник преди започващата по-късно в сряда среща на върха на Европейския съюз (ЕС).

Според източника страните членки на ЕС са подготвили пакет от нови мерки, сред които замразяване на програмите в Русия на Европейската инвестиционна банка и на Европейската бана за възстановяване и развитие. Обсъжда се и разширяването на списъка на лицата, на които ще бъде забранено да влизат на територията на ЕС и чиито авоари в ЕС ще бъдат блокирани.

Досегашните европейски санкции срещу Русия се изразяват в забрана за издаване на визи и замразяване на авоари за около 60 руски и украински лица, свързани с ескалацията на конфликта в Украйна. ЕС обаче не наложи икономически санкции, които счита за трета фаза на процеса.

"Не се намираме нито на втори, нито на трети етап, това е нещо различно", коментира източникът на Франс прес, подчертавайки, че обсъжданият европейски пакет от санкции "не е резултат от натиск на САЩ".

Друг дипломатически източник посочи, че някои от лицата, с които ЕС обмисля да разшири забранителния си списък, вече фигурират в списъка на американските власти.

Германското правителство разкритикува Русия, че не е изпълнила ангажиментите си, поети по-рано този месец, за деескалация на насилието в Украйна, предаде същевременно Ройтерс, цитирайки говорителя на канцлера Ангела Меркел.

Щефен Зайберт заяви, че Европейският съюз остава в готовност да наложи допълнителни санкции срещу Русия, ако е необходимо.

Меркел разговаря с президентите на САЩ и на Украйна, Барак Обама и Петро Порошенко, вчера и всички те изразили разочарование, че проруските бунтовници все още не са се включили в разговорите между Киев, Москва и западните посредници, допълни Зайберт.

Вашингтон настоява Брюксел да наложи ограничения за продажбата на оръжия за Русия и финансови санкции.

САЩ може да затегнат едностранно своите санкции срещу Русия, ако ЕС не подкрепи на срещата си на върха разширяването на натиска върху Москва, каза висш американски представител пред Франс прес. Според източника мерките чакат само подписа на президента Барак Обама, за да бъдат приведени в действие.

Белият дом отказа да коментира медийната информация за среща на негови представители с посланиците на европейските страни в САЩ, съобщава ИТАР-ТАСС. Твърди се, че на закритата среща е бил оказан натиск на американските съюзници за приемане на нови европейски санкции срещу Русия заради ситуацията с Украйна и че европейците са били предупредени, че в противен случай Вашингтон ще прибегне до едностранни санкции.

Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест отказа да коментира достоверността на тази информация, но посочи, че САЩ работят в много тясна координация със своите съюзници.

Москва се отнася философски към заплахите за въвеждане на нови санкции срещу Русия, а съответната позиция на президента на САЩ Барак Обама предизвиква само съжаление, каза снощи пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа