ЕС най-сетне се разбра за спасителния пакет от 500 млрд. евро

Общият дълг на еврозоната остава непреодолимо различие

ЕС най-сетне се разбра за спасителния пакет от 500 млрд. евро

След около месец разногласия финансовите министри на Европейския съюз най-сетне одобриха спасителен пакет за съюза на стойност 500 млрд. евро, обяви малко преди полунощ в четвъртък срещу петък председателят на Еврогрупата - португалецът Мариу Сентену. 

След като на 7 април след 16-часови преговори министрите от еврозоната не успяха да постигнат консенсус, заседанието бе подновено на 9 април и включи държавите извън паричния съюз.  

Постигнато е споразумение за общ икономически отговор на епидемията от новия коронавирус, съобщи Сентену.

Общата стойност на пакета, който трябва да бъде одобрен от евролидерите, е близо 500 млрд. евро. Той включва три елемента. Първият е кредитна линия до 240 милиарда евро от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), тоест от спасителния фонд на еврозоната. Средствата ще могат да се ползват само от 19-те страни в паричния съюз, като помощта няма да е безусловна, въпреки по искане на Италия изискванията за ползване на средствата са минимални - да са пряко или косвено свързани с кризата с Covid-19.

Държавите от ЕС ще могат да ползват гаранционен фонд от Европейската инвестиционна банка за ликвидност на бизнеса в размер на 200 милиарда евро.

Третият елемент също ще важи за 27-те страни в ЕС - 100 милиарда евро по обявената от ЕК програма SURE за покриване на заплати на работници, които иначе биха били уволнени. За целта Европейската комисия ще емитира общ дълг, за който ще са необходими държавните гаранции от всичките 27 държави от ЕС на обща стойност 25 млрд. лв. SURE ще предоставя заеми на страните членки, които искат да си финансират програмите за заетостта по този начин. Такива инициативи вече стартираха в някои страни от Северна Европа, в Германия, а също и в България.

Мерките за половин трилион евро обаче най-вероятно ще са твърде недостатъчни за посрещането на последиците от кризата в ЕС. По изчисления на Европейската централна банка само еврозоната ще има нужда от поне 1.5 трилиона евро.

Договореност за общ дълг на еврозоната - т. нар. коронаоблигации, обаче не бе постигната. Германия и Холандия декларираха, че няма да отстъпят по този въпрос, а Франция допусна вероятност за емитиране на дълг в ограничен формат, без участието на цялата еврозона. 

Френският финансов министър Брюно Льо Мер приветства "отличното споразумение", което по думите му включва "500 милиарда евро, които са налични незабавно" за икономическо стимулиране, както и "предстоящ фонд за икономическо съживяване", който също ще е в размер на 500 милиарда евро.

Европейският стабилизационен механизъм ще бъде активиран с някои минимални изисквания, добави той. "Европа показа, че може да е на висотата на положението в тази криза", написа Льо Мер в Туитър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес