ЕС налага мита за внос на китайски електрически велосипеди

ЕС налага мита за внос на китайски електрически велосипеди

ЕС налага от четвъртък вносни мита върху китайските електрически велосипеди в опит да ограничи евтиния внос, който според европейските производители наводнява пазара, съобщи "Ройтерс".

Тези мита са последните от серия мерки на ЕС срещу китайските вносни стоки, които варират от соларни панели до стомана и вече предизвикаха остри реакции от Пекин, уточнява БТА.

ЕС споделя безпокойството на САЩ за трансфера на технологии и държавни субсидии, но призовава страните да избягват търговска война. По-рано този месец САЩ и Китай си наложиха взаимно вносни мита за 34 милиарда долара.

Европейската комисия, която води разследване от името на 28-те страни членки на ЕС, реши, че мита между 21.8 и 83.6 процента ще бъдат наложени върху всички електрически велосипеди от Китай, съобщи Официалният вестник на ЕС. На тайванската компания "Джайънт" (Giant), един от най-големите производители на велосипеди в света с фабрики в Китай и Холандия, ще бъдат наложени мита от 27.5 процента.

Разследването ще продължи до януари 2019 г., когато могат да бъдат обявени окончателни мита, които обикновено са за срок от пет години. Според Еврокомисията вносът на китайски електрически велосипеди в ЕС е нараснал три пъти от 2014 г. до 12-месечния период до септември 2017 г. Пазарният им дял се е увеличил до 35 процента, докато средните им цени са паднали с 11 процента.

Асоциацията на европейските производители на велосипеди (АЕПВ - ЕВМА), която повдигна случая, приветства решението, като добави, че митата ще позволят на европейските производители на електрически велосипеди да възстановят загубените продажби.

Сред производителите от ЕС са холандските компании "Аксел" (Accell) и "Газел" (Gazelle), румънската "Юроспорт Ди Ейч Ес" (Eurosport DHS) и германската "Дерби сайкъл холдинг" (Derby Cycle Holding).

Еврокомисията наложи режим на регистрация за вноса на китайски електрически велосипеди от началото на май, което означава, че митата могат да бъдат приложени със задна дата към този момент. Води се също така паралелно разследване на ЕС дали вносителите на китайски електрически велосипеди са се възползвали от прекомерни държавни субсидии.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?