ЕС наложи ембарго на луксозните стоки за Сирия

Европейският съюз наложи 14-та поредица от санкции срещуСирия. Решението бе взето в понеделник единодушно на срещата на външнитеминистри от ЕС в Люксембург.

"Санкциите са приети и ще влязат в сила от вторник", се казва в декларация на министрите, одобрена на форума.

Пакетът включва забрана да бъдат изнасяни за Сирия луксозни стоки и разширява донякъде списъка на техниката с двойно предназначение,чиито доставки също са забранени, тъй като тя "може да се използва за вътрешни репресии". Основното ембарго на ЕС върху доставките на оръжия и полицейска техника за Сирия е в сила вече над една година.

Поредният блок от европейски санкции срещу Сирия за пръв път не включва и разширяване на "черния списък", в който влизат вече 126 души, включително президентът Башар ал Асад и семейството му, сирийски чиновници и бизнесмени. Забранено им е да влизат в Европа, а банковите им сметки трябва да бъдат замразени.

Освен това има забрана европейският бизнес да контактува с над 40 организации, близки до сирийския режим, включително с националния авиопревозвач, централната банка и редица компании, работещи за износ. По-рано ЕС наложи забрана върху европейско-сирийската търговия с оръжия, петрол и петролни продукти.

В краткосрочна перспектива ЕС настоява сирийското ръководство да изпълни условията на споразумението за прекратяване на огъня и да подкрепя изцяло мисията на международните наблюдатели. В дългосрочна перспектива се иска оставка на президента Башар ал Асад и предаване на властта на преходно правителство, което да предприеме демократични преобразования.

Европейските външни министри решиха да отменят повечето от санкциите, наложени от тях на Мианма - по-специално ограниченията, засягащи над 800 предприятия. ЕС обаче запазва оръжейното ембарго. Предвижда се смекчаването на санкциите да е в сила една година. По този начин ЕС иска "да приветства и окуражи процеса на реформи" в Мианма, се казва в декларация, приета от министрите в Люксембург.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?