ЕС "нарушава обещанието си" към Турция

Европейският съюз е заплашен да не спази обещанието си, че Анкара в крайна сметка ще бъде допусната до членство в ЕС, съобщи ББС, позовавайки се на доклад на Независимата комисия за Турция.

В комисията влизат високопоставени европейски политици и учени начело с носителя на Нобелова награда Марти Ахтисаари.

Независимата комисия обвини някои европейски лидери, че се опитват да провалят опитите на Турция да постигне членство в ЕС. Докладът е най-критичен към френския президент Никола Саркози, който остро се противопоставя на еврочлеството на Турция.

"Франция публично обяви, че няма да допусне пет ключови сфери от преговорите да бъдат придвижени напред, тъй като настоящето френско ръководство е против турското членство”, се посочва в документа.

Посочва се още, че негативните изявления на някои от лидерите в ЕС, както и усилията да заменят пълноправното членство на Турция с друг тип привилегировано партньорство, подкопават доверието към ЕС.

"През 1999 г. ... казахме, че Турция е страна кандидат, която ще се присъедини към ЕС на база на същите критерии, които се прилагат към други страни кандидат членове. Така че доверието към ЕС е заложено на карта", каза Ахтисаари.

Франция, Германия и Австрия са сред страните, които се противопоставят на пълноправното членство на Турция в ЕС, като предлагат вместо това привилегировано партньорство.

В доклада се посочва, че е развит един порочен кръг.

"Ожесточена съпротива от някои европейски политици в съчетание с нарастваща обществена съпротива срещу по-нататъшното разширяване на ЕС са задълбочили неприязънта в Турция и са забавили необходимите реформи", се посочва в доклада.

Комисията признава, че остават някои сериозни пречки за членството на Турция - не на последно място задънената улица по казуса с разделения остров Кипър.

Решаването на този конфликт ще увеличи шансовете на Турция за членство, но от комисията предупреждават, че времето за преговорите вече изтича.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?