ЕС настоя за мерки срещу антисемитизма

Председателят на Европейската комисия Романо Проди призова днес да се предприемат действия, за да не се допусне надигане на антисемитизма в Европа. Той говори на семинар, организиран след месеци на противоречия, предаде Ройтерс.

В историята на Европа има много ярки страници, но и много мрачни, които свидетелстват за най-големите жестокости, извършени от хора срещу хора, заяви Проди пред участниците в семинара и припомни концентрационните лагери, масовите убийства и геноцида. Той отбеляза, че форумът има за цел да даде конкретни резултати и да попречи враждебността срещу евреите да вземе нов връх.

Еврейски лидери апелираха пред Европейския съюз да поеме ръководна роля в борбата срещу възраждането на антисемитизма, като предупредиха, че официалното безразличие може да доведе до завръщане на "историческото чудовище" на континента.

"Еврейските общности в Европа живеят в страх", каза нобеловият лауреат за мир Ели Визел в обръщението си към правителствените и религиозните лидери, които участват в безпрецедентния семинар, организиран от ЕС.

Днес ние носим послание, с което искаме да предупредим Европа, каза председателят на Европейския конгрес на евреите Коби Бенатов. Той обясни, че евреите в Европа не могат да живеят нормално като другите европейски граждани. Антисемитизмът и предразсъдъците се върнаха. Чудовището отново е с нас, каза той.

Споделяне

Още от Свят