ЕС не приема ключови предложения на Лондон за Брекзит

Туск свиква извънредна среща на върха през ноември , Мей иска отстъпки и от двете страни

Тереза Мей

Европейският съюз не приема ключови предложения от плана на британската премиерка Тереза Мей за Брекзит, като бъдещата ирландска граница и икономическото сътрудничество след напускането на Великобритания.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви преди започващата по-късно вечерта среща на върха на 28-те лидери от ЕС в Залцбург, че тези предложения "ще трябва да бъдат преработени и по тях да се преговаря още".

"Днес може би има повече надежда, но определено времето намалява все повече и повече. Трябва да използваме всеки един оставащ ден за преговори. Бих искал финализирането им да стане още тази есен", каза той.

Туск съобщи, че ще свика извънредна среща на върха на ЕС за Брекзит около средата на ноември за финализиране на споразумението с Великобритания, която трябва да излезе от ЕС през март следващата година.

"Преговорите за Брекзит навлизат в решителна фаза. Към днешния ден все още са възможни различни сценарии, но бих искал да подчертая, че някои от предложенията на премиера Мей от Чекърс говорят за положителна еволюция в подхода на Обединеното кралство", каза Туск.

Той заяви, че това се отнася за готовността на Обединеното кралство да работи тясно с ЕС по сигурността и външната политика след Брекзит.

Преди срещата британският премиер Тереза Мей коментира, че Великобритания и Европейският съюз са близо до споразумение за Брекзит, но и двете страни трябва да проявят добра воля и решителност, за да се избегне хаотична раздяла и да се осигури близко бъдещо партньорство,

Близо сме до постигането на добре организирано излизане от ЕС, което е ключово за изграждането на близко бъдещо партньорство, отбелязва Мей в своя позиция, публикувана в германския вестник "Велт".

За довеждането на процеса до успешен край ЕС трябва да промени позицията си, както направи Великобритания. Нито една от страните не бива да иска неприемливото от другата като например въвеждането на външна митническа граница между различни части на Обединеното кралство, смята тя.

Днес и утре лидерите от ЕС се събират в австрийския град Залцбург за преговори, които британският министър за Брекзита Доминик Рааб определи като крайъгълен камък.

Рааб каза, че британското правителство се придържа към предложението си за граница между британския район Северна Ирландия и членуваща в ЕС Ирландия след Брекзит - една от основните пречки за постигането на споразумение.

Вчера главният преговарящ от ЕС за Брекзит Мишел Барние каза, че Евросъюзът е готов да подобри предложението си към Великобритания за допълнително подсигуряване при управлението на ирландската граница след раздялата. Барние каза, че срещата на върха на ЕС през октомври ще бъде "моментът на истината" за преговорите за Брекзита. Според него тя ще покаже дали ще има споразумение.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа