ЕС не признава референдума в Приднестровието

ЕС не признава референдума в Приднестровието

В понеделник представители на Европейския съюз заявиха, че “по никакъв начин” не признават проведения в отцепническия Приднестровски регион референдум, в който мнозинството от гласоподавателите са пожелали присъединяване на непризнатата им република към Русия.

По данни на избирателната комисия 97,1% от гласоподавателите са подкрепили независимостта на региона и обединението с Русия.

“Европейският съюз по никакъв начин не може да признае нито референдума, нито резултатите му”, заяви Пиетро Петручи, официален представител на Евросъюза, цитиран от ББС.

Петручи припомни, че в момента сепаратисткият Приднестровски район в Молдова не е признат за независим нито от Евросъюза, нито от която и да е друга страна.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Лисабон, заяви, че “наблюдателите на референдума в Приднестровието са могли да видят и наблюдават желанието на народа.”

“Референдумът премина при спазване на всички процедури, присъстваха стотици наблюдатели”, отбеляза министърът и призова Кишинев и Тираспол да се върнат на масата за преговори.

По думите на Лавров, “съобщенията за резултатите от проведения референдум в Приденстровието са предсказуеми и за сетен път потвърждават неоспоримата теза, че конфликтът трябва да се реши на основата на съществуващите договорености.”

За пръв път през 1991 г. Приднестровието обяви независимост от бившата съветска република Молдова, но този статут никога не му е бил международно признат.

Приднестровието, населявано от около 500 000 души, е възприемано от ЕС като риск за стабилността в района, а Молдова го определя като “рай за престъпността”. 

Правителството в Тираспол обаче смята, че има право на самоопределение.

Русия не показва никакво желание за присъединяване на територията, макар че държи там 1 200 военнослужещи и отказва да ги изтегли, въпреки  международно поети ангажименти за това.

Резултатите от референдума бяха съобщени от председателя на Централната избирателна комисия в Приднестровието Пьотр Денисенко.

Той каза, че избирателната активност е била 78, 6 на сто.

Голяма част от жителите на Приднестровието са рускоговорящи. Регионът води кървава гражданска война с Молдова в началото на 1990-те.

Според анализатори референдумът беше проведен заради натиска от страна на Молдова и съседна Украйна като част от проект на Европейския съюз за въвеждане на мерки за регионална сигурност.

Русия може да го използва като прецедент за насърчаване на референдуми за независимост в други проруски настроени региони в страни от бившия Съветски съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят