ЕС не признава талибаните и не води разговори с тях

Нито 1 евро няма да отиде при режим, който забранява на момичетата и жените да учат и работят, закани се Урсула фон дер Лайен

Европейският съюз (ЕС) не признава талибаните като законна власт в Афганистан и не води разговори с тях. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в събота. Тя бе в Мадрид, където посети център в за афганистанци, работещи за европейските инситутуции, които са били евакуирани.

"Ние чуваме какво казват талибаните, но ще съдим преди всичко по действията им", заяви фон дер Лайен.

Тя обясни, че в момента ЕС има само "организационен контакт" с режима в Кабул, но това се налага, защото ситуацията е кризисна и е много трудно да се стигне дори до летището в столицата.

"Организационните контакти са нужни и винаги е добре да говориш, щом можеш да спасиш човешки живот. Но това е съвсем различно от политическите разговори. Няма политически разговори с талибаните", заяви тя.

ЕС продължава да подкрепя НПО-тата, които работят за защита на човешките права в Афганистан, каза още тя. Председателят на ЕК обеща увеличение на средствата за хуманитарна помощ по тази линия. По думите ѝ в момента близо 3,7 млн. души са загубили домовете си и са разселени в различни части на страната. Над 80% от тях са жени, момичета или деца.

"Затова трябва да действаме така, че да осигурим на тези хора безопасно завръщане у дома или поне да имат перспектива без значение дали в момента са в Афганистан или в някоя съседна страна. За тази цел ЕК в момента работи за увеличаване на средствата за хуманитарна помощ. Бяхме планирали 57 млн. евро за 2021 г., но трябва да ги увеличим и скоро ще направим такова предложение", заяви фон дер Лайен.

Тя допълни, че ЕС е чул изявленията на талибаните, че жените и момичетата ще запазят определени права. Фон дер Лайен подчерта, че съюзът ще спре дава пари за развитие на държавата, ако режимът нарушава права.

"Чухме, че има дискусии за съставяне на правителство, чухме изявленията на талибаните, че жените ще могат да учат и работят в рамките на исляма каквото и да означава това. Но чуваме и за все повече случаи на преследвани хора заради миналото им или заради мненията им, чуваме, че жени са били връщани от работа. Затова нека бъда ясна по въпроса с помощта за развитие. В европейските фондове има 1 млрд. евро за развитие през следващите 7 години. Те са обвързани със строги условия – спазване на човешките права, добро отношение към малцинствата и уважение към правата на жените и момичетата. Нито 1 евро няма да отиде при режим, който отрича правото на момичетата и жените да получат образование и да работят", заяви фон дер Лайен.

Една от най-важните задачи е да се осигури безопасност на хората, които ще напуснат Афганистан, каза още председателят на ЕК. Затова не бива да се позволява те да попаднат в ръцете на канадлжии и трафиканти. За бежанците трябва да се осигурят безопасни маршрути. Въпросът ще бъде обсъждан на срещата на Г-7 следващата седмица.

Според фон дер Лайен всички страни, които са участвали в мисии в Афганистан през последните 20 години, трябва да осигурят квоти за прием на бежанци.

"Комисията ще подкрепи страните, които са готови да помогнат на бежанците", заяви фон дер Лайен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа