ЕС не се ангажира кога ще стартират преговорите за членство с Македония

ЕС не се ангажира кога ще стартират преговорите за членство с Македония
Европейската комисия (ЕК) обяви, че е твърде рано да се посочи дата за стартиране на преговорите за членство на Македония, независимо от намеците на Словения, че по време на нейното председателство на ЕС в първата половина на 2008 г. Скопие може да има твърд график за преговорите.

След срещата си с македонския президент Бранко Цървенковски във вторник, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу каза:”Не можем да се ангажираме с определена дата”, предаде EUobserver.

Той каза, че Скопие трябва първо да направи напредък в няколко области, най-вече във вътрешните работи и правосъдието. Комисията ще оцени внимателно какво е извършено в годишния си доклад тази есен.  

Цървенковски заяви, че макар и страната му да не “очаква започването на преговорите да ни бъде дадено като подарък" и смята да работи, за да го постигне, получаването на дата би било много насърчаващо за продължаване на усилията за реформи.

По-рано този месец словенският премиер Янез Янша заяви пред Европейския парламент, че правителството му ще се “опита да помогне на тази страна-кандидат да получи дата".

Обещанието от първата “нова" страна, която ще поеме председателство на ЕС, бе повторено и по-късно при визитата на словенския външен министър Димитри Рупел в Скопие.

В момента Македония е изправена пред политическа криза, след като една от етническите албански партии обвини правителствената коалиция в нарушаване на Охридското мирно споразумение. То бе подписано през 2001 г. след въоръжения конфликт между македонското славянско мнозинство и етническите албанци в страната.

След изборите миналата година най-голямата албанска партия и нейния коалиционен партньор изпаднаха от управлението, макар че спечелиха най-много гласове от албанския вот.

Министър - председателят Никола Груевски реши да включи в правителството друга албанска партия. Така, според другите албански партии, той е нарушил един от принципите на Охридското споразумение, който изисква законите, касаещи малцинствата, да бъдат одобрявани от депутатите, които ги представляват.

Споделяне

Още от Балкани

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?