ЕС не се ангажира кога ще стартират преговорите за членство с Македония

ЕС не се ангажира кога ще стартират преговорите за членство с Македония
Европейската комисия (ЕК) обяви, че е твърде рано да се посочи дата за стартиране на преговорите за членство на Македония, независимо от намеците на Словения, че по време на нейното председателство на ЕС в първата половина на 2008 г. Скопие може да има твърд график за преговорите.

След срещата си с македонския президент Бранко Цървенковски във вторник, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу каза:”Не можем да се ангажираме с определена дата”, предаде EUobserver.

Той каза, че Скопие трябва първо да направи напредък в няколко области, най-вече във вътрешните работи и правосъдието. Комисията ще оцени внимателно какво е извършено в годишния си доклад тази есен.  

Цървенковски заяви, че макар и страната му да не “очаква започването на преговорите да ни бъде дадено като подарък" и смята да работи, за да го постигне, получаването на дата би било много насърчаващо за продължаване на усилията за реформи.

По-рано този месец словенският премиер Янез Янша заяви пред Европейския парламент, че правителството му ще се “опита да помогне на тази страна-кандидат да получи дата".

Обещанието от първата “нова" страна, която ще поеме председателство на ЕС, бе повторено и по-късно при визитата на словенския външен министър Димитри Рупел в Скопие.

В момента Македония е изправена пред политическа криза, след като една от етническите албански партии обвини правителствената коалиция в нарушаване на Охридското мирно споразумение. То бе подписано през 2001 г. след въоръжения конфликт между македонското славянско мнозинство и етническите албанци в страната.

След изборите миналата година най-голямата албанска партия и нейния коалиционен партньор изпаднаха от управлението, макар че спечелиха най-много гласове от албанския вот.

Министър - председателят Никола Груевски реши да включи в правителството друга албанска партия. Така, според другите албански партии, той е нарушил един от принципите на Охридското споразумение, който изисква законите, касаещи малцинствата, да бъдат одобрявани от депутатите, които ги представляват.

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?