ЕС не влага достатъчно средства за киберсигурност

ЕС не влага достатъчно средства за киберсигурност

ЕС не влага достатъчно средства в киберсигурността, се посочва в доклад на Европейската сметна палата, представен във вторник и цитиран от БТА.

Отбелязва се необходимостта от допълнително съгласуване на действията за предотвратяването на престъпленията и нападенията в интернет. Отчита се липса на измерими цели и достатъчно надеждни данни за изпълнение на европейската стратегия за киберсигурност. Не съществува бюджет на ЕС за изпълнение на тази стратегия, липсва ясна представа за необходимия размер на тези средства, се допълва в документа.

Палатата уточнява, че постиженията от научните изследвания в областта на киберсигурността не са добре патентовани, продавани или внедрени, което се отразява на независимостта на ЕС. В доклада се посочва, че няма съгласувана международна рамка за киберсигурност и това пречи на противодействието на електронните нападения. В ЕС съществуват много слабости по въпросите на киберсигурността. Нараства недостигът на умения по киберсигурност в света, допълва палатата.

Цифровите системи са станали толкова сложни, че е невъзможно да бъдат предотвратени всички нападения срещу тях. Засега ЕС не е в състояние да противодейства при широкомащабни презгранични произшествия в интернет. Възможната намеса в изборни процеси и кампаниите за дезинформация са значително предизвикателство, се допълва в доклада на палатата.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?