ЕС не взе решение за мерките срещу болестта "луда крава"

Министрите на селското стопанство от Европейския съюз не успяха да се споразумеят за изтеглянето на говеждото месо от пазара във връзка с кризата, породена от болестта "луда крава". Въпросът е отложен за следващата среща на 15-те идния месец, предаде АФП.

В официален документ за резултатите от срещата бе призната неспособността на някои от страните-членки да дадат положителен отговор на предложенията на Европейската комисия да се спре поевтиняването на говеждото месо. В някои държави то е поевтиняло с над 50 %, потреблението му в Европа е намаляло средно с 27 %, а износът за трети страни е спаднал значително, но производството остава същото. По данни на експерти ЕС разполага с 300 000 тона говеждо месо, което трябва да бъде унищожено.

Един от най-спорните въпроси на срещата бе отпускането на преки финансови помощи от нови допълнителни фондове за борба с болестта на онези фермери, които са понесли най-големи загуби от кризата с болестта "луда крава". Такова искане отправиха Франция, Испания, Ирландия, Люксембург, Австрия и Белгия.
Европейската комисия обаче заяви, че не е възможно да увеличи бюджета на ЕС за селското стопанство за тази година в размер на
40 млрд. евро (36,8 млрд. долара) без съгласието на всички 15 страни - членки на съюза. Германия обаче е против каквото и да било увеличаване на бюджета.

Въпреки това, френският министър на селското стопанство и риболова Жан Главани заяви, че е възможно Европейската комисия да разреши на страните-членки да отпуснат преки национални помощи на фермерите. По този повод европейският комисар за селското стопанство и риболова Франц Фишлер каза, че има точно определени условия, на които подобни помощи трябва да отговарят, за да бъдат разрешени от комисията. Нейното одобрение зависи главно от изключителния характер на помощите и от това, че те трябва да бъдат ограничени във времето.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?