ЕС неглижира британския посланик, за да защити представителството си в Лондон

Жозеп Борел

Европейският съюз реши да отложи контактите си с новия посланик на Великобритания в Брюксел, тъй като правителството на британския премиер Борис Джонсън отказва да даде дипломатически статут на представителството на блока в Лондон, съобщи дипломатически източник, цитиран от Франс прес.

Решението на Великобритания бе оценено като "неприятелско" в понеделник от външните министри на страните от ЕС, а шефът на европейската дипломация Жозеп Борел напомни за принципа на "реципрочност" в предупреждение, адресирано до Лондон.

Новият британски посланик Линдзи Кросдейл-Апълби получава същото отношение от страна на блока, като това към представителя на ЕС в Лондон Жоау Вале де Алмейда.

Планирана среща на британския посланик с Фредерик Бернар, ръководител на кабинета на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, беше "отложена", докато спорът бъде уреден "задоволително", както бе поискано от Жозеп Борел от името на 27-те страни членки.

Великобритания смята ЕС за международна организация, която може да има представителство с по-низш статут от този на дипломатическите представителства, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа