ЕС ни контролира по-строго заради БСП

Шансовете на БСП да спечели властта в България догодина е една от причините ЕС да ни наложи предпазната клауза, обясни правителственият говорител Димитър Цонев. На редовния си брифинг той посочи предстоящите парламентарни избори като мотив за по-строг контрол, който да даде гаранции на ЕС, че което и да е следващото правителство, то ще спазва постигнатите договорености.

Пред БНТ гласът на Сакскобургготски бе съвсем конкретен, коментирайки критиките на БСП към бързината, с която правителството проведе преговорния процес. "Вие знаете, че по принцип преговорите с Европейския съюз и с НАТО не бяха инициирани от БСП, а от други политически сили... Друг е въпросът, че може би това е и задачата на тази предпазна клауза, на този мониторинг, тъй като все пак БСП има доста сериозен ресурс като избиратели и има възможност все пак да се бори успешно в следващите парламентарни избори. И би трябвало да бъде поставена в едни нормални рамки, за да може да води една добра европейска политика", каза Цонев.

Строгият мониторинг е от полза както за България, така и за нашите партньори от ЕС, допълни Цонев. За нас предпазната клауза ще бъде стимул да си изпълняваме ангажиментите, а за ЕС гаранция, че България ще се справи в срок.

На въпрос дали има решение на правителството за затваряне на последната преговорна глава "Други", в която е записана предпазната клауза, Цонев отговори, че не е необходимо конкретно решение за затваряне на дадена глава. Има принципно решение на правителството за водене и приключване на преговорите, и при другите глави не са взимани отделни решения за затварянето им, уточни той.

Сутринта в парламента плъзна слух, че БСП се готви да атакува законността на приключване на последната преговорна глава от страна на българското правителство, с което да постави под въпрос обявения край на техническите преговори между България и ЕС.

Той допълни, че не е имало необходимост и от специално решение на правителството, което да упълномощи министрите Паси и Кунева да приемат предпазната клауза, тъй като двамата не са излизали от рамките на общия мандат, одобрен от кабинета. Когато се налага промяна на преговорната политика на България, тогава се взима специално решение от Министерския съвет, както стана с промяната на позицията в глава "Енергетика", когато България прие да затвори 3 и 4 блок в АЕЦ "Козлодуй" до края на 2006 г., посочи Димитър Цонев.

Запитан как ще се изпълни решението на парламента двата реактора да не се затварят преди влизането ни в ЕС, ако Брюксел задейства предпазната клауза и отложи за 2008 г. членството ни, Цонев отговори с думите: "Ние трябва изцяло да се придържаме към тези две дати - затваряне на 3-ти и 4-ти блок в 24 ч. на 31 декември 2006 година и членство в ЕС от 0.00 часа на 1 януари 2007 година. Ако някой вижда някаква разлика, нека да каже".

Той определи допускането, че членството на България в ЕС може да се забави като "бъдещо несигурно събитие, много по-несигурно от датата 1 януари 2007 година".

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?