ЕС: Новото правителство на Афганистан не е нито приобщаващо, нито представително

ЕС: Новото правителство на Афганистан не е нито приобщаващо, нито представително

Европейският съюз разкритикува днес временното правителство, сформирано от талибаните в Афганистан, предаде Франс прес.

То не е нито приобщаващо, нито представително спрямо етническото и религиозно многообразие на страната, каза говорител на ЕС. "Въз основа на първоначален анализ на обявените имена, това не изглежда като приобщаващ кабинет, който да е представителен за богатото етническо и религиозно многообразие на Афганистан, какъвто се надявахме да видим, и обещан от талибаните през последните седмици", посочи той в комюнике.

На среща миналата седмица министрите на външните работи на страните от Европейския съюз подчертаха необходимостта от "приобщаващо и представително" преходно правителство в Кабул.

Това беше "едно от петте поставени условия", за да може да бъдат установени отношения между ЕС и новите афганистански власти, припомни говорителят.

Завръщайки се на власт в Афганистан в средата на миналия месец, две десетилетия след края на своя фундаменталистки и брутален режим в страната между 1996 и 2001 г., талибаните обявиха вчера състава на правителство, което не е приобщаващо, в разрез с поетите от тях ангажименти.

Всички членове на този кабинет, което ще се ръководи от Мохамад Хасан Ахунд - бивш близък сътрудник на основателя на ислямисткото движение молла Омар, който почина през 2013 г., - са талибани. И почти всички те принадлежат към пущунския етнос, отбелязва АФП.

Няколко от новите министри, част от които бяха много влиятелни фигури при предишния режим на талибаните, са в санкционните списъците на ООН. Четирима ог тях са преминали през американския затвор в Гуантанамо.

Известно е, че министър-председателят Мохамад Хасан Ахунд е одобрил унищожаването на гигантските статуи на Буда в Бамиян през 2001 г., каза Бил Роджо, главният редактор на специализирания сайт "Лонг уор джърнъл" (Long War Journal).

Германия, Китай и Япония посрещнаха днес хладно съставянето на временното правителство на талибаните в Афганистан, предаде Ройтерс.

Изразявайки тревога за състава на правителството, германският външен министър Хайко Маас каза, че не вижда особени поводи за оптимизъм по отношение на ситуацията в Афганистан.

"Обявяването на преходно правителство, без участие на други групи, и вчерашното насилие срещу демонстранти и журналисти в Кабул не са сигнали, даващи поводи за оптимизъм", каза министърът.

Маас каза обаче, че Германия иска да продължи контактите с талибаните в опит да гарантира, че повече хора ще могат да напуснат страната, засегната от недостиг на храни и спиране на международната финансова помощ.

Китай, който има обща граница с Афганистан, призова за сформиране на "открито и представително" правителство. Азиатският гигант вижда в съставянето на новото правителство в Афганистан необходима стъпка към възстановяване на страната, каза в Пекин говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин.

"Надяваме се новите афганистански власти да се вслушват повече в мнението на хората от всички етнически групи и фракции, за да отговорят на стремежите на собствения си народ и на очакванията на международната общност", каза говорителят на ежедневен брифинг.

Китай е готов да поддържа контакти с лидерите на новото правителство, допълни Ван в отговор на въпрос за това дали Пекин ще признае новото правителство.

В Токио високопоставен служител каза, че Япония следи действията на талибаните и ще продължи сътрудничеството си със САЩ и други страни, едновременно изразявайки тревога за безопасността на японските граждани в Афганистан.

"Чрез различни усилия, включително практически диалог с талибаните, ще направим всичко по силите си да гарантираме сигурността на японските граждани, които са останали в страната", каза главния секретар на японското правителство Кацунобо Като.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?