ЕС няма да предоговаря споразумението за Брекзит

Тереза Мей: Преговорите за още уверения от ЕС продължават

Тереза Мей по време на петъчната си пресконференция в Брюксел

Европейският съвет реши тази нощ, че постигнатото споразумение за оттеглянето на Великобритания от ЕС не подлежи на предоговаряне.

В заключенията, посветени на този въпрос, все пак се посочва, че предвидената в споразумението предпазна мярка за границата между Ирландия и Северна Ирландия е само защитен механизъм. Европейският съвет изразява очакването той да не се прилага, както и до 31 декември 2020 г. да бъде възприет друг възможен подход. Ако прилагането на мярката се наложи, това ще бъде временно, до намирането на постоянно решение.

Според мнозина наблюдатели лидерите на ЕС са нанесли снощи съкрушителен удар на британската премиерка Тереза Мей, след като тя ги призова да ѝ помогнат да спаси споразумението за Брекзита, като ограничат до 12 месеца срока на действие на непопулярната предпазна мярка за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Самата Мей обаче днес определи снощните заключения на Европейския съвет като първа стъпка и най-ясното послание на ЕС досега, че възнамерява само временно и евентуално да приложи тази защитна мярка. По думите ѝ тази стъпка трябва да бъде приветствана.

Снощи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза на Мей, че не е работа на Европа да задоволява исканията на недоволните тори, описва случилото се британският в. "Гардиън".

Юнкер заяви, че очаква от "британските приятели" да кажат как си представят бъдещите отношения с ЕС. Очакваме в следващите седмици да ни съобщят очакванията си, имаме нужда от яснота, добави той. И съобщи, че на 19 декември ЕК ще представи подготовката си в случай, че Великобритания напусне ЕС без споразумение.

Най-вече бихме искали да се знае, че предоговаряне на споразумението няма да има, нови правни задължения няма да бъдат поемани, посочи председателят на ЕК. Попитан дали наистина е възможно с напускането на Великобритания да бъдат въведени визи за гражданите на ЕС и за британците, той поясни, че този въпрос е част от преговорите за бъдещите отношения с Лондон.

"Необходимо е одобрение на споразумението не само на британския парламент, но и от Европейския парламент. Това са два парламента - единият е континентален, другият е островен, мнението и на двата е важно. Останах с впечатлението от дебатите в британския парламент, че има голямо разнообразие от мнения, стори ми се, че няма да има съгласие в никаква посока. Струва ми се, че трябва да започнем преговорите за бъдещите отношения на ясна основа. Струва ми се неудобно да се очаква ЕС да предложи посоката. Според мен по-скоро Великобритания, британското правителството или парламентът в Лондон трябва да кажат какво желаят в бъдеще от ЕС", заяви още Юнкер, цитиран от БТА.

Изпаднала в затруднено положение, Мей се надяваше в последния момент да убеди ЕС да работи с нея по формулирането на правни гаранции, които да ѝ помогнат да убеди британските депутати да одобрят споразумението. Тя настоя, че сделката може да получи одобрението на британския парламент само ако бъде представена в ревизиран вариант.

Германската канцлерка Ангела Меркел и австрийският ѝ колега Себастиан Курц подкрепиха идеята за ограничаване на предпазната клауза за Северна Ирландия до 12 месеца, но Франция, Ирландия, Швеция, Испания и Белгия се обявиха против и казаха, че Мей ще успее да убеди неприязнено настроените британски депутати. Юнкер също заяви, че не може да разбере начина на мислене на британските депутати и показа нежелание да отстъпи пред Камарата на общините - което ще доведе до няколко нервни седмици за британското правителство, отбелязва "Гардиън".

"Все още съм на мнението, че Мей се бори упорито и смело, но не сме видели резултати", добави Юнкер.

Цитирани от в. "Гардиън" източници в ЕС заявяват, че Великобритания няма да получи повече уверения, освен краткото изявление, договорено по време на снощната вечеря в Брюксел. Британската премиерка обаче все още се надява да започне кратки, но интензивни преговори с ЕС, които да доведат до допълнителни гаранции.

В крайна сметка, след серия от двустранни срещи и близо едночасови дискусии с европейски лидери, Мей не получи много, което да ѝ помогне да промени мнението на непокорните си поддръжници. Възможно е разговорите в Брюксел да засилят дискусиите във Великобритания, вместо да помогнат за прекратяването им, пише в. "Вашингтон пост".

Тереза Мей: Преговорите за още уверения от ЕС продължават

В петък британският премиер съобщи, че в идните дни продължават преговорите с ЕС за получаването на допълнителните уверения, поискани от парламента в Лондон, за да утвърди споразумението за оттеглянето на Великобритания от Общността.

По нейните думи снощните заключения на Европейския съвет по този въпрос трябва да бъдат приветствани, защото за първи път ЕС приема правно обвързващ документ за т. нар. предпазна мярка за границата между Ирландия и Северна Ирландия. Заключенията са стъпка напред, те са най-ясното послание на ЕС досега, че възнамерява само временно и евентуално да приложи тази защитна мярка, посочи Мей.

Според нея е от взаимен интерес постигането на съгласие по този открит за Лондон въпрос, защото напускането на Великобритания без договореност не би било добро за никого. Бях много ясна какви уверения са ни нужни. Британските депутати искат още уверения, обсъдих това с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, добави тя.

ЕС и самата аз ясно заявихме, че постигнатата договореност е единствената и друга няма да има. Моите колеги искат още уверения, остава още работа, разговорите в следващите дни продължават. Ще търсим начин как да дадем уверенията, поискани от британския парламент, за да одобри споразумението, посочи Мей.

Тя уточни, че е имала сериозен разговор днес с Юнкер и се оказало, че снощи той имал предвид общо преговорите ЕС-Лондон, а не конкретно въпроса за Ирландия, когато казал, че британските позиции били мъгляви. Британското правителство се подготвя за напускане без споразумение. Вярвам, че е по-добре да напуснем с добро споразумение и че вече разполагаме с него, добави премиерът.

През цялото време казвам, че има работа, която трябва да се свърши, за да се изпълни волята на британските избиратели. Това е задължението на правителството и на парламента в Лондон. Подобни преговори винаги са трудни, а към края е най-трудно. Това ме кара да продължавам, както и увереността, че това е за доброто на британците и за по-бляскавото им бъдеще, добави тя на пресконференция, на която показа необичайно вълнение.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?