ЕС няма да се откаже от политиката на строга финансова дисциплина

ЕС няма да се откаже от политиката на строга финансова дисциплина

Европейският съюз няма да се откаже от политиката на строга финансова дисциплина и ще търси намаляване на социалната цена по пътя на различни мерки за икономически растеж и разкриване на работни места. Това се договориха лидерите на 27-те по време на първия ден от  пролетния Европейски съвет, който ще продължи и в петък в белгийската столица.

ЕС няма да изложи на риск финансовата си стабилност и ще продължи да се придържа към стратегията за фискална дисциплина. В същото време обаче ще прилага структурни реформи, които да стимулират икономиката и заетостта. Около това се обединиха европейските лидери, които, според председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, си дават ясна сметка, че за някои страни бремето на икономиите наистина е станало непосилно.

По думите му, досегашната стратегия дава резултати и еврото днес е много по-стабилно, отколкото преди година, но броят на безработните е станал неприемливо голям.

Безработицата, особено младежката, е била най-обсъжданата тема, подчерта и председателят на Европейския съвет  Херман ван Ромпой, съобщи БНР.

Той допълни, че за да преодолее по-бързо социалните последици от кризата, ЕС трябва да приложи серия мерки, сред които водещи са подкрепа за малкия и средния бизнес и намаляването на бюрократичните пречки пред него.

Същевременно, за да повишат приходите си, страните-членки снощи се договориха да търсят по-добра събираемост на данъците и по-ефективни действия срещу данъчните измами.

През днешния, втория ден от Европейския съвет разговорите ще бъдат на различна тема – отношенията Европейски съюз – Русия.

В европейската среща на върха за първи път участва президентът Росен Плевнелиев. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?