ЕС няма да се разширява към Русия и бившите съветски републики

Председателят на Европейската комисия Романо Проди даде да се разбере днес, че след предстоящото присъединяване на България, Румъния, Турция и Хърватия Европейският съюз ще може да се разширява вече само към Балканите (Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония и Албания). "И после - стоп", заяви Проди в интервю пред телевизия Би Би Си, изключвайки всякакво разширяване към страни като Русия или бившите съветски републики, сред които Украйна и Беларус.

С тях ще сътрудничим по въпросите на миграционната политика, безопасността на хранителните продукти, във всички възможни области, но те няма да могат да станат членове в същия този Европейски парламент или в същата тази Европейска комисия, каза Романо Проди, цитиран от АФП.

Евентуален отрицателен вот на британците на бъдещия референдум за Европейската конституция би имал сериозни политически последици за Великобритания, заяви още председателят на Европейската комисия. Той не уточни какви точно биха били тези последици.

Проди посочи, че да се каже "не" на договор, по който се водят дебати от години, не е същото в политически план, както да се каже "не" на договор, съставен за една нощ. Това би означавало, според него, че все едно не е имало дебати. Европейските ръководители поеха ангажимент да приемат Европейската конституция най-късно на срещата на държавните и правителствени ръководители в Брюксел на 17 и 18 юни, припомнят АФП и АП.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?