ЕС няма да се сблъска с ефекта на доминото след напускането на Великобритания

ЕС няма да се сблъска с ефекта на доминото след напускането на Великобритания

Европейският съюз няма да се сблъска с ефекта на доминото след излизането на Великобритания от него, каза британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис пред в. "Индипендънт".

Дейвид отбеляза, че страховете на Европейската комисия от подобно развитие са неоснователни. Той подчерта, че Великобритания е "много различна страна" от останалите в ЕС и е решила да напусне че Великобритания заради уникалното си влияние по света.

Министърът отбеляза, че в началото на преговорите между Лондон и Брюксел за условията на Брекзита е имало трудности, заради разговорите за необходимостта Великобритания да бъде наказана за оттеглянето си от съюза. Според него причина за това е, че редица членове на ЕК не искат да позволят на Обединеното кралство да получи каквито и да било придобивки от Брекзита, тъй като това може да стане причина подобна стъпка да предприемат и други страни в блока.

Винаги съм смятал, че това е напълно безпочвен страх. Не смятам, че някой ще ни последва по този път, ние сме съвсем различна страна. Струва ми се, че най-близка до нас е Франция, но тя не възнамерява за напуска ЕС, добави Дейвис.

В. "Индипендънт" отбелязва, че мнението на министъра се различава съществено от прогнозите на редица политици, включително президента на САЩ Доналд Тръмп, който не изключи възможността примера на Великобритания да последват други страни в съюза.

Споделяне

Още от Европа

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?