ЕС няма интерес да налага предпазна клауза на България

ЕС няма никакъв интерес да налага предпазна клауза на България по глава 24 “Правосъдието и вътрешните работи”, заяви в петък на лекция пред младшите магистрати от Националния институт на правосъдието (НИП) еврокомисарят  правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини.

Заедно с това обаче той даде да се разбере, че клаузата няма да бъде задействана основно заради Европейската заповед за арест, която дава правомощия на всеки съдия от страна в ЕС да разпореди арест на заподозрян по определено дело във всяка друга държава от съюза. Ако на България бъде приложена предпазна клауза по глава 24, това автоматично би я освободило от задължението да прилага тази норма.

На лекцията присъстваха основните “отговорници” за борбата с престъпността – вътрешният министър Румен Петков, главният прокурор Борис Велчев, шефът на следствието Ангел Александров, председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров и правосъдният министър Георги Петканов.

В общи линии висшите представители на държавни апарат, тяхната охрана, дипломатите и журналистите бяха повече от младшите магистрати, които чуха думите на Фратини в малката зала на НИП.

“Налагането на предпазна клауза ще бъде лош сигнал към страната ви. Аз лично не съм привърженик на тези мерки”, обясни Фратини.

Еврокомисарят отбеляза още, че напълно разбира “трудността” правосъдната система в бившите комунистически държави да стане на ниво за “една вечер и с едно щракване на пръсти”. Той добави, че това е “въпрос на манталитет и начин на мислене”.

“Така бе и при десетте други членки. Работата продължава и след присъединяването. Важното е магистратите да проявяват отчетност и прозрачност при работата си”, обясни на присъстващите Фратини. По думите му през юни България може да очаква “положителен доклад” за постигнатото в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Той отбеляза още, че “слава Богу” българските магистрати вече нямат имунитет.

Както и по време на предното посещение на Фратини, българските власти се отчетоха със завидна активност в арестите и “разкритията” на крупни престъпления. Преди два дни седем души бяха прибрани заради злоупотреби по програма САПАРД, малко преди това бе арестуван прокурор, поискан бе още един депутатски имунитет.

При предното посещение на еврокомисаря МВР направи седем удара за един ден, включително предотвратяване на убийство, разкриване на схема за източване на ДДС и контрабанда на наркотици. Половин ден бе прикривано убийството на Стоян Пачалов край Велинград, което бе извършено от двама полицаи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?