ЕС облекчава изолацията на Северен Кипър

Европейската комисия вдигна изолацията на Северен Кипър, съобщи турският информационен канал Журнал тюрк.

ЕК обсъди пакет, предлагащ търговски и икономически мерки с цел преодоляване изолацията на кипърските турци. Еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген обяви на пресконференция премахването на изолацията.

Предложеният пакет от мерки за преодоляване на изолацията на кипърските гърци предвижда всички стоки, произвеждани в Северен Кипър, да могат да бъдат изнасяни в страните от ЕС чрез пристанищата на така наречената Севернокипърска турска република, съобщи по-рано турският частен телевизионен канал НТВ.

Предложеният пакет включва възможност за директна търговия от СКТР към страните от ЕС. Предвижда се за селскостопанските стоки, които ще се изнасят към страните от ЕС, да се взема сертификат за произход от кипърската турска търговска палата.

Така стоките, произвеждани в СКТР, включително селскостопанските продукти, ще могат да бъдат изнасяни на европейския пазар директно, без да минават през кипърската гръцка част.

Пакетът на Европейската комисия предвижда също финансова помощ за СКТР в размер общо на 259 милиона евро за период от три години. За одобряването на тази помощ обаче е необходимо единодушно решение на членовете на комисията, което означава, че е необходимо одобрение и от страна на кипърското ръководство и на Гърция, отбеляза НТВ в предварителната си информация.

Приетият в сряда от Еврокомисията пакет за Северен Кипър трябва да бъде одобрен и от Съвета на министрите от ЕС.

Още от Балкани