ЕС облекчи визовия си режим за Балканите

ЕС облекчи визовия си режим за Балканите

Европейския съюз подписа с пет балкански държави визови споразумения, които имат за цел да направят по-евтино и по-лесно пътуването на техните граждани в границите на съюза, съобщи ББС в сряда. Споразуменията със Сърбия, Македония, Босна, Албания и Черна гора трябва да влязат в сила от януари 2008 година.

След тази дата студентите, представителите на бизнеса и журналистите ще се ползват от съкратена процедура по издаване на визи, които ще струват 35 евро. Стандартната цена е почти двойна.

От своя страна балканските държави се задължават да подкрепят ЕС в борбата с нелегалната имиграция и да приемат обратно депортираните през тяхна територия бежанци към Европа.

Вътрешните министрите на петте държави приветстваха подписването на споразумението късно във вторник като следваща стъпка към тяхното пълноправно членство в съюза. В скоро време се очаква да започнат преговори и за пълното отпадане на визите за балканските държави, които не са членки на ЕС.

По думите на еврокомисаря по въпросите на правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини обаче, преговорите ще са пряко обвързани с резултатите на Балканите в борбата с нелегалната имиграция. ЕС ще поиска още въвеждане на по-трудни за фалшификация лични документи, които да съдържат и биометрични данни.

Споразумението със Сърбия, Македония, Босна, Албания и Черна гора ще важи само за страните, участващи в Шенгенското споразумение. Това са 15 от 27-те членките на ЕС. До края на година се очаква към Шенген да се присъединят още 9 страни.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?