ЕС обмисля да предприеме действия срещу Хърватия заради спорен закон

Европейският съюз обмисля да предприеме действия срещу най-новата членка Хърватия заради спорен закон, приет само ден преди присъединяването на страната към ЕС, който се очаква Загреб да отмени, обяви Европейската комисия, цитирана от ДПА.

На 23 август изтече срокът, който Европейската комисия определи на Хърватия, за да съобщи кога ще отмени закона, според който европейските международни заповеди за арест се ограничават само за престъпления, извършени след август 2002 г.

Еврокомисарят за правосъдие Вивиан Рединг поиска от Загреб до 23 август да отговори дали ще отмени закона, като заяви, че в противен случай ЕС възнамерява "да упражни всичките си възможности за действие, с които разполага".

Досега ЕК не получи никакъв отговор, заяви днес говорителката на Рединг Мина Андреева.

Тя посочи, че ЕК "дълбоко съжалява" заради липсата на отговор от Загреб и ще обсъди въпроса на следващата си официална среща на 4 септември. Рединг ще повдигне въпроса и пред министрите на правосъдието от ЕС на среща през октомври, добави Андреева.

Сред възможните мерки, които може да бъдат наложени на Загреб, е поставянето на Хърватия под механизъм за наблюдение на напредъка ѝ при прилагането на стандартите на ЕС, ограничаването на достъпа на страната до фондовете за развитие или забавяне на присъединяването ѝ към Шенгенската зона, отбелязва ДПА.

Фактът, че Хърватия е променила закона, за да "противоречи" на европейското законодателство малко преди приемането ѝ "съвсем не е "маловажен" въпрос, каза Андреева. Това е нарушение на доверието по отношение на другите страни членки на ЕС, които са ратифицирали Договора за присъединяване на Хърватия към ЕС като знак на добра воля и доверие, добави тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа