ЕС обмисля мисия от цивилни експерти по сигурността и миграцията в Либия

Федерика Могерини

Ръководителката на външната политика на ЕС Федерика Могерини е предупредила външните министри от блока, че близо половин милион души, разселени на територията на Либия, може да мигрират в Европа и допълни, че Брюксел обмисля варианта за изпращане на мисия от цивилни експерти по сигурността и миграцията, предаде Ройтерс.

"Там има над 450 000 вътрешноразселени хора и бежанци, които може да се окажат потенциални кандидати за мигранти в Европа", е написала Могерини в писмо с дата 12 март. "Може да се обмисли възможност за сформиране на екип от експерти по миграцията и въпросите на сигурността", допълва тя.

Държавните ръководители на шест европейски страни - Германия, Испания, Франция, Италия, Малта и Обединеното кралство - се срещнаха в петък с Могерини в Брюксел, за да обсъдят ситуацията в Либия, предаде Франс прес.

ЕС се опитва да постигне споразумение с Турция за спиране на притока от мигранти, пристигащи на бреговете на Гърция. Но в последните дни спасяването на хиляди мигранти, поели от Либия през Средиземно море към Европа, отново постави на дневен ред "вторият фронт" на кризата с мигрантите.

Испанският премиер Мариано Рахой подчерта необходимостта от справяне с мафиотските организации, организиращи трафик на хора от Либия, възползвайки се от хаоса там. Френският президент Франсоа Оланд каза, че има голяма опасност, ако хаосът в Либия се запази, да има нови миграционни вълни към Европа. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Европа не бива да се концентрира само върху трафика през Егейско море, а трябва да следи ситуацията в цялото Средиземно море.

След няколкоседмично относително затишие в южната част на Средиземно море във вторник бяха спасени 951 мигранти от германски военен кораб и италианската брегова охрана. На следващия ден бяха извадени още 1500 души, а вчера - нови близо 700.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?